söndag 17 januari 2016

Fröknäcke


Originalreceptet är hämtat från Birgitta Höglunds Mat
Ingredienser:
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl sesamfrön
  • 0,5 dl hela linfrön
  • 2 msk pofiber
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,5 dl kokosfett, utan smak
  • 2,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • ev. lite flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader (varmluft 140 grader)
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll vattnet i en kastrull tillsammans med kokosfettet och koka upp. Kokosfettet ska smälta. Jag har testat att använda kokosfett med smak och tycker att det går lika bra men det är så klart en smaksak.
Häll den kokande vätskan i bunken och rör om. Smeten blir fort väldigt seg av fiberhusken.
Häll ut smeten på en plåt som är täckt med bakplåtspapper. Lägg ett annat bakplåtspapper över och bred ut smeten på plåten med baksidan av en sked. Du kan självklart hoppa över det översta bakplåtspappret men det blir mycket svårare att få ut smeten i ett jämnt lager då den är kladdig och seg. Ta bort det översta bakplåtspappret och strö över lite flingsalt om du vill.
Grädda i 45 minuter. Ta därefter ut plåten och skär ut fyrkanter med en kniv,  pizzaskärare eller liknande. Stäng av ugnen och sätt tillbaka plåten i en halvtimme (minst) så att kexen torkar. Om kexen är sega så ska de stå längre att torka i ugnen. (Ju tjockare kex du gör desto längre tid tar det).
Hela plåten innehåller 15 gram kolhydrater, 31 gram protein och 120 gram fett. Om du delar upp den i 24 bitar så blir det 0,6 gram kolhydrater per bit.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar