torsdag 3 november 2016

En skön, trevlig och lite märklig dag

När jag vaknade mådde jag bra. Konstaterade att jag sovit ganska bra, trots Betapred. Tog mått på mina kroppsdelar för att ha koll på hur mycket vätska som samlas. Tog vikten också och jag har ca 7 kg mer i vikt idag än direkt efter senaste Ascitestappningen. Så det är en del vätska i systemet som inte kommer ut.

Helen kom och åt frukost med mig idag ❤️ Hon skulle hämta Emelie för att ha en mysdag med henne. Vi åt frukost, tog hand om kattklor och myspratade framför en sprakande brasa! Så mysigt ❤️

Jag tog sen en 3 km promenad. Det gick bra och jag kunde hålla hyfsad hastighet men jag blev fruktansvärt anfådd. Inte så konstigt kanske med tanke på att jag varit så stillasittande så länge. Jag drack sen rödbetsjuicen och chaga med gurkmeja och tog itu med efterforskning av olika saker.

Det är här det märkliga börjar. Det kändes märkligt att efterforska om saker som har med framtiden att göra, den då jag inte längre kommer att vara här. Jag har nig alltid varit ett kontrollfreak. Jag vill veta, oavsett om det är bra eller dåligt. Jag avskyr att leva i ovisshet.

Tankar om vad som händer rent praktiskt när jag går över till andra sidan har upptagit mina tankar och det har uppstått frågor kring olika saker.

Mitt älskade Ljömsebo idag på promenaden

1. Jag har gått ur svenska kyrkan för massor med år sedan. Hur påverkar det min begravning? Jag ringde Fonus och frågade och det visade sig att ceremonin inte kommer att hållas i en kyrka, utan i ett kapell. Det kommer inte vara en präst som leder begravningen utan en borgerlig officient. Det känns helt ok att det är så.

2. Pensioner! Jag har hört att när man är i min situation med en obotlig dödlig diagnos, så kan man ta ut delar av pensionen i förväg. Jag ringde KPA som har haft hand om detta men jag hade tydligen flyttat pensionen till Nordea. Tur man har koll 😂 Har nu mailat min bankkontakt och stälkt frågan men ännu inte fått något svar. Hon på KPA trodde inte att jag kan ta ut någon pension innan jag fyller 55 år. Den allmänna pensionen kan jag inte ta ut innan jag fyller 61, det ringde jag också och kollade.

3. Facket, varför ska jag vara medlem där nu? Det kostar en massa pengar som jag inte har nu när jag är sjukdkriven. Ringde och bad dem tala om för mig varför jag ska fortsätta vara medlem. Killen blev påtagligt berörd när jag berättade varför jag ställde frågan. Jag tyckte synd om honom. Flera gånger sa han: "jag vill inte verka känslokall men jag vet inte vad jag ska säga. Jag har aldrig varit med om det här förut". Nä jag förstår att det inte är varje dag någon ringer och säger det jag gjorde. Han gjorde allt han kunde iallafall och konstaterade att jag betalat för hög avgift i ett års tid, eftersom jag varit sjukskriven. Jag kan få tillbaks retroaktivt i tre månader om jag begär urträde. Jag hade inga försäkringar eller annat som kan vara förmånligt för mig så jag kommer att gå ur både fack och A-kassa.

3. Barnpension? Kommer Emelie att få det? Jag ringde pensionsmyndigheten och frågade. Ja, hon har rätt till ett minimibelopp på 1477kr som alla barn under 18 år får när de förlorar en förälder. Beroende på hur mycket pension jag beräknas skulle ha tjänat ihop nör jag gick i pension kan hon få några kronor mer också. Den här pensionen är som ett underhåll och ersätter det som försäkringskassan betalar ut. Man får alltså inte både och.

4. Omställningspension! Det visste jag inte att det fanns men jag googlade för att kolla om det finns någon form av pension eller bidrag som utgår till efterlevande maka. Och det gör det! Om man är gifta, har bott ihop och har barn under 18 år, utgår det någonting som heter omställningspension. Beloppet beräknas utifrån min uppskattade inkomst på något sätt och utgår under 12 månader. Om man har barn som är över 12 kan man ansöka om förlängt år med ytterligare 12 mån. Om man har barn under 12 år kan man få bidraget fram tills att yngsta barnet fyller 12 (förlängt 13). Så summa sumarum kan Jocke få ekonomisk hjälp under två år. Det blir inte många kronor men det hjälper väl något. För det är ju krasst så att när den ena parten går bort finns ju alla räkningarna kvar! Det är en inkomst mindre, men räkningarna består. Jag förstår att det måste bli jätte tufft för många att få det att gå ihop. Ja nu vet jag hur det förhåller sig med det iallafall och även om det inte kommer att rasa in pengar så är det som sagt skönt att veta hur det är och vad som gäller.

Ja sen har jag forskat i om det finns någon lymfterapeut i Sala och det verkar kört. Får kolla i Västerås i morgon istället.

Jag har fått iväg ett mail till Arcadia med hälsodeklaration. De kommer att höra av sig snart och tala om ifall de bedömer att de kan hjälpa mig eller inte. Först och främst handlar det om att jag vill ha en konsultation/rådgivning kring min situation. Jag kommer också att ta kontakt med min onkolog och begära en second opinion kring min totala sjukdomssituation. Framför allt är det förändringarna på äggstockarna vi inte är riktigt överens om och den där läkaren på kvinnokliniken verkar ha för mycket att säga till om!

2 kommentarer:

  1. Du har haft fullt upp med viktiga och bra grejer idag. Känner att jag ligger efter där men jag har ingen familj så just detta känns inte så angeläget för mig. Finns dock annat som jag borde ta tag i, det känns bara så motbjudande. Spännande med Arcadiakliniken.//Ullis

    SvaraRadera
  2. Ja det är en del att tänka på fast det inte är så roligt alltid. Ja det ska bli spännande att höra vad Arcadia säger iallafall. Kram på dig

    SvaraRadera