torsdag 30 november 2017

Frötuna gård och retreat

Ja nu är det sista kvällen på Frötuna gård. I morgon bär det av hem till vardagen och verkligheten igen. Det har varit bra, sköna dagar. Miljön här är underbar! Det är tyst och stilla, vackert, mysigt och behagligt. Ett perfekt ställe för ändamålet. Och de här retreathelgerna man kan boka, och bara vara tyst - ja det måste vara ett helt perfekt ställe för det!
Högst upp till vänster: Frötuna gård med flygelbyggnader och Annex
Högst upp till höger: Orangeriet där vi hade meditation varje morgon
Längst ner till höger: vardagsrum, vid brasan
Längst ner till vänster: brasa vid entrén 

Högst upp till vänster: relax på kvällarna och yoga på dagarna
Högst upp till höger: baksidan mot sjön
Längst ner till vänster: hamam - en sån skulle jag vilja ha hemma!
Längst ner till höger: utsikt från mitt fönster, nedgången till relaxen

Maten har varit bra, med några undantag och dessa har varit när det serverats fisk. De föll inte mig i smaken men i övrigt har det varit bra mat. Vi fick också lära oss hur man gör en variant på brända mandlar! Supergott men det består av solrosfrön och rörsocker. Inte jättenyttigt men ack så gott!
Brödet som serverades var också jättegott. Vi får alla recept på allt som serverats under veckan sen så då delar jag med mig.

Veckan har grusats lite av fysiska åkommor 🙁. Min mage har protesterat högljutt! Illamående, gaser och rapar. Och ja, svavelgaser!!! Inte alls kul i ett sånt här sammanhang. Har sura uppstötningar och halsbränna med. Min matsmältning ör helt ur balans av någon anledning. Här serveras ju mat jag vanligtvis äter så jag förstår inte varför magen krisar nu!

Jag har också fått jätteont i ryggen och revbenen på vänster sida! Det började i ryggen, en punkt vid skulderbladet, vilket jag känt av tidigare och som bara blivit värre och värre. Igår började jag känna av att jag var öm på ett ställe på revbenen. Idag har jag så ont så det blir morfinläge 😢. Vet inte vad jag gjort. Kan tänkas att det onda i revbenen kommer från ryggen. Jag är både trycköm och när jag rör mig. Hosta är fruktansvärt smärtsamt.

Såklart börjar tankarna gnaga om nya tumörer. Tänk om revbenen blivit angripna nu.... eller om det börjat växa på ryggraden. Tänk om jag tvingas till strålning igen mot smärtan! Det sista jag vill. Men det kan ju också vara nåt helt annat. En sträckning eller så.

Jag har tagit två behandlingar här. Igår fick jag klassisk massage, men light då jag hade ont. Man avråder till massage vid cancer pga ökad propprisk, och det hade jag lite i huvet under massagen. Smärtan från ryggen fanns med hela tiden och oron tog udden av det hela.

Idag fick jag en behandling som heter Shiatsu. Det är en soft behandling, ingen knådning utan mer tryck. Hade suoeront i revbenet och ryggen och när han tryckte med sina armar i rygg och ländrygg blev jag rädd att det skulle knäckas om han kom på tumörerna. Så, smärta och oro hägrade under hela behandlingen idag med 🙁. Bestämde mig för att inte utsätta mig för detta fler gånger. Massage är inte min grej längre. Möjligen taktil massage som mer handlar om insmörjning med oljor. Eller att bli kliad på ryggen av Jocke! Det smäller högst hur som helst 😊.

Nu återstår bara en natts sömn och i morgon är det frukost, utvärdering och lunch och sen bär det av hemåt! Borta bra men hemma bäst heter det. Och jag längtar hem, fast jag har det bra..... 
6 kommentarer:

 1. Härligt du haft det, trist med hälsoproblemen. Blir skönt för dig att komma hem också.//Ullis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, borta bra men hemma bäst 😊

   Radera
 2. Vilken fin miljö har du vistats i! Hade ni stavgång där? Det är så härligt med promenader på hösten. Ang. massage: man ska vara mkt försiktig, speciellt där lymfa cirkulerar, man kan stimulera spridning av cancerceller via lymfa. Taktilmassage är perfekt och har många fördelar, inte enbart insmörjning. Jag är diplomerad taktilmassör och såg förutom en djup avslappning att t.ex nervskador läkte, smärtor avtog, ja, t.o.m magen skötte sig hos förstoppade äldre patienter. Rekommenderar detta verkligen. Fast det är inget fel på ryggkliandet och hårbottenmassage, så skööönt😄!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade beställt taktil massage men det fanns inga tider för det tydligen, vilket var synd. Nu har jag fruktansvärt ont i kroppen, sen beror det kanske inte på massagen....
   nej, ingen stavgång. Vi gjorde en gemensam meditationspromenad och sen joggade några, andra tog vanliga promenader. Ja det är skönt att promenera nu när luften är frisk 😊
   Kram

   Radera
  2. Aj, ska du verkligen behöva ha så ont? Det är inte alls bra för dig. Ta smärtlindrande läkemedel och hör av dig till vårdgivaren är mitt råd.Kram//Ullis

   Radera
  3. Jag knaprar smärtstillande, det går inte annars. På en skala mellan 1-10 ligger smärtan på 7-8.....ibland mer. Ja, jag ska ringa och beställa en telefontid med onkologen.
   Kram

   Radera