torsdag 10 december 2015

Att hjälpa kroppen att läka med kosten









På sidan http://www.carlg.org/botacancer.html står följande:
"Kroppen är den bästa cancermedicinen!
Angående botemedel mot cancer och alternativa giftfria cancerbehandlingar så finns detta redan naturligt i våra kroppar.
Alla får cancer lite då och då men kroppen klarar ofta av att själv döda cancern så att den inte sprids.
Det gäller alltså att stärka kroppens naturliga försvar mot cancern och att ta bort sånt som skadar, överbelastar och stressar kroppen.
Vi utsätts för många cancerframkallande gifter i vår vardag via kemikalier i mat, mediciner, kläder, parfymer, hygienartiklar, plaster och utsläpp i naturen.
Cancer och andra sjukdommar kan orsakas av psykisk ohälsa och långvarig stress. Hur själen mår påverkar kroppens hälsa eftersom kropp och själ hör ihop.
Det ena ger det andra. Om kroppen mår dåligt, tex av osunda matvanor eller skador så mår själen dåligt. Det ena ger det andra."

Jag tror också att kropp och själ hänger ihop på ett mycket påtagligt sätt, precis som beskrivs här ovanför. Jag tror att det är viktigt att förstå sammanhanget mellan kropp och själ och hur dessa påverkar varandra. Jag är övertygad om att själslig stress, trauman och psykisk belastning påverkar kroppen negativt. Vi måste ta väl hand om båda delarna för att må bra och i ett skede där vi ska försöka tillfriskna från en sjukdom är det förmodligen avgörande att vi verkligen gör det. Att ta hand om själen är ofta eftersatt, tyvärr. Att bära runt på en massa negativa känslor, bitterhet, frustration, ilska osv är destruktivt för både kropp och själv och jag är övertygad om att detta spelar en stor roll för kroppens möjlighet att läka. Jag kommer att skriva mer om detta i ett annat inlägg, men fokus i detta inlägg ligger på kosten.

När jag var sjuk första gången frågade jag min läkare om det var ok att jag gjorde en detox, med tanken att kosten kanske kan utsätta kroppen för påfrestningar. Hon skrattade och sa att hon inte trodde på det där, att kosten skulle kunna rensa ur kroppen. Hon sa att jag kunde äta och dricka vad jag ville, bara jag mådde bra av det. Jag fick inga som helst kostråd av henne. Jo, att undvika Grapefrukt då det kunde påverka kroppens förmåga att ta upp Tamoxifen som jag medicinerade med. 

När jag nu blev sjuk igen fick jag samma råd av samma läkare. Ät och drick vad du vill, bara du mår bra. Sen började jag läsa på nätet för att hitta statistik över hur lång tid jag kunde tänkas ha kvar att leva med tanke på att jag har cancer i levern. Jag hittade då, som jag berättat om tidigare, berättelser från människor som ändrat sina kostvanor och livsstil drastiskt och som fått kroppen att självläka. Det finns många personer som berättar om detta, både sjuka, före detta sjuka, anhöriga och läkare. Flera läkare har förlorat sin läkarlegitimation för att de hävdat och förespråkat kostens betydelse för tillfrisknande vid cancer och flera andra sjukdomar. 

Jag ska, mycket förenklat, försöka förklara hur jag har förstått det hela och varför jag gör de val jag gör vad gäller kost, livsstil, behandling osv. Kom ihåg att detta är mycket förenklat och att det finns massor att läsa om detta på internet. Jag vill poängtera att det som jag skriver är så som jag har uppfattat det och jag påstår inte att det är vedertagen sanning. Jag påstår absolut inte att cancer botas genom att följa detta, jag påstår ingenting. Men det är detta jag tror på. Jag har bildat mig uppfattning genom att läsa spaltmeter på spaltmeter om detta, jag har tittat på filmer på YouTube, jag har varit i kontakt med människor som själva upplevt tillfrisknande genom alternativmedicin och andra som har vänner eller anhöriga som tillfrisknat. För mig råder det ingen tvekan om att detta är fullt möjligt, även om det inte är forskat på så att det är vedertaget och evidensbaserat. Det kommer att bli det så småning om, det är jag övertygad om :-)
 

När jag har läst om detta, tittat på film osv så har jag skrivit ner i ett block det jag tyckt varit relevant för mig. Nu när jag ska återge detta så kan jag inte källhänvisa alla uppgifter och det får ni ha överseende med. Vissa uppgifter kan jag hänvisa till olika sidor för att läsa om, men långt ifrån alla. Ni får helt enkelt ta det för vad det är :-)

 


"Att ändra sin kost i hälsosam riktning har sannolikt en mycket stor inverkan på risken att insjukna i cancer. Generellt anses det idag att mer än 30 % av all cancer direkt orsakas av ohälsosamma livsmedel. Därtill kommer indirekta orsaker av vår kost som övervikt och därtill hörande minskande förmåga till fysisk aktivitet. Lägger vi dessutom till alkoholhaltiga drycker till ekvationen stiger andelen cancer som kan förebyggas med kost till långt mer än hälften.
Sannolikt kan även en hälso-optimerad kost med maximalt innehåll av cancerförebyggande ämnen minska risken för den cancer som anses ha andra orsaker som miljögifter, strålning, rökning och ärftlighet. Vidare finns många studier som talar för att den som drabbats av cancer förbättrar sin prognos genom hälsosammare kostval liksom att den som botats från cancer har minskad risk att återinsjukna. Världscancerfonden rekommenderar den som vill minska sin risk för cancer att äta en kost huvudsakligen från växtriket. Vi instämmer helt i detta. Alla ämnen i vår kost med påvisad cancerskyddande effekt återfinns i hela ätbara växter. Vidare återfinns de ämnen med påvisad cancerframkallande effekt i animaliska produkter."

Socker och kolhydrater
Jag vet inte om jag tidigare hade hört att socker och kolhydrater påverkar cancer, innan jag träffade på en före detta arbetskamrat och "bröstsyster" på affären. Hon berättade då att hon sedan sin cancerdiagnos ätit en lågkolhydratkost och jag undrade hur jag hade kunnat missa kopplingen mellan kolhydrater och cancer. Ju mer jag sedan läste om det på nätet så förstår jag att socker och kolhydrater är det som får cancerceller att överleva, växa och föröka sig. Valet att utesluta detta ur kosten blev för mig självklar.

Socker och kolhydrater triggar igång insulinproduktionen, vilken i sin tur bidrar till inflammationer i kroppen. Inflammationer har ett starkt samband med cancer. Enkelt förklarat. Inflammationer tros spela en nyckelfunktion i alla stadier av cancerutvecklingen. Mer om detta kan du läsa på www.forskning.se


Grunden kring kost vid cancer eller för att förebygga cancer, är att minimera/utesluta socker och snabba kolhydrater. Cancerceller lever av socker och kolhydrater omvandlas till socker i kroppen. Friska celler kan använda andra energikällor men cancerceller kan bara använda socker. Därför går jag in för att utesluta socker så mycket det får i hopp om att svälta ut tumörerna. De ska inte få bränsle för att växta och sprida sig.

Syresätta kroppen
Cancerceller trivs i en syrefattig miljö och det är därför viktigt att syresätta kroppen ordentligt. Detta kan man göra genom att vara mycket utomhus, att motionera, äta näringsriktig kost, djupandas mm.
Rödbetor ska vara bra för att syresätta kroppen, liksom vetegräs och chlorella.
Att motionera och att vara mycket utomhus är viktigt för att stärka kroppen och att tillföra kroppen syre. Det är dock viktigt att inte motionera för intensivt så att det bildas mjölksyra i kroppen, vilket inte är bra ur cancercellsynpunkt. Jag promenerar i rask takt, tillräckligt snabbt för att jag blir lite andfådd, jag kan prata med inte sjunga. Det har jag läst ska vara ett bra mått på att man fått upp flåset tillräckligt. :-) Det är ju också bra att vara ute i naturen, rent generellt. Det är ju numera vedertaget att vistelse i naturen är bra för själen och då är det ju också bra för kroppen.
Djupandning är viktigt, för att syresätta kroppen ordentligt. Det är viktigt att djupandas flera gånger om dagen, gärna i samband med att man är utomhus och/eller vid avslappning. Jag brukar försöka komma ihåg att djupandas till vardags, när jag kör bil, när jag diskar, tittar på tv osv. Det är viktigast att man gör det regelbundet varje dag, så det är bra att hitta en rutin, ex varje gång man går på toaletten eller något annat man gör flera gånger om dagen. Enligt en mycket kunnig man jag lärt känna på nätet är andningen A och O för hela kroppens system och funktioner. Om inte andningen fungerar optimalt gör inget annat det heller. Så, det är viktigt att andas rätt helt enkelt. Hur man andas rätt är individuellt, men gemensamt för alla är att man ska andas med näsan, både på in- och utandning. Vid djupandning ska man ska dra ner luften till magen först, sedan fylla upp lungor och sen dra upp luften i bröstkorgen och mot axlarna, hålla en stund och sedan andas ut långsamt. Genom att andas på det sättet använder man diafragman, vilket är viktigt.

Djupandning hjälper kroppens självläkning. Andningen är central för självläkningen eftersom den påverkar nästan alla andra funktioner i kroppen. Genom att praktisera djupandning kan du styra kroppen mot avslappning. Djupandning innebär att du andas med buken och tar långsamma och avslappnande andetag som underlättar kroppens avspänning. Det gör att hjärnans elektriska aktivitet förändras från de stimulerande betavågorna till de lugnande alfavågorna, och det förändrar även hjärnans uppfattning av stress och smärta så att vi blir mer toleranta. Exempel på praktisk användning av djupandning är t ex inför tandläkarbesök och läkarbesök, då du vill motverka smärta och spänningar i kroppen. Vid djupandning ökar lungvolymen till det maximala och då kan också slemhinnan i lungans små lungsäckar rengöras. Det rensar effektivt ut ämnen som annars kan irritera nerver i lungan och ge inflammation. http://wellness-wisdom-wealth.se/halsa/andningen/djupandning/

Så gör du: Ligg rakt på sängen eller sitt rakt i stolen. Slappna av i kroppen – speciellt i bröst och axlar. Såvida du inte har problem med att andas genom näsan, skall du hålla munnen stängd hela tiden när du andas in. Andas genom näsan lugnt och stilla. Använd magen vid inandning – inte bröstkorgen – och fyll buken med så mycket luft du klarar. Vid utandning pressar du ut luften så mycket som möjligt genom näsan eller munnen med diafragman. Gör 5-10 andetag per minut. Repetera gärna detta i 5-10 minuter. Redan några minuters djupandning har en vitaliserande och lugnande effekt som kvarstår i flera timmar.
När som helst kan du medvetet använda din andning för att få hjälp att koncentrera dig och att slappna av. Jämför hur du känner dig före och efter en sådan session!

Effekter av djupandning: Avslappnande och lugnande. Påverkar parasympatiska nervsystemet.
Minskar och förebygger ansamlingar av gifter i lungorna eftersom den underlättar rensning av alveolerna. Stimulerar utsöndringen av ’måbra’-hormonet endorfin och motarbetar därigenom depressioner. Underlättar ryggmärgsvätskans färd till hjärnan, Renar blodet, Reglerar kroppens PH-värde, vilket ger bättre förutsättningar att hantera stress, Hjälper till att öppna blockeringar i meridianflödet, Hjälper till att öka emotionellt och fysiskt läkande, Ger styrka att klara av negativa känslor. http://wellness-wisdom-wealth.se/halsa/andningen/djupandning/

 
Kroppens syra/basbalans
Ytterligare en faktor som är av betydselse för och vid cancer är kroppens ph-värde. Cancer lever på socker och trivs i en sur och syrefattig miljö. Om ph-värdet ligger under 7 är kroppen sur och då trivs cancercellerna. Optimalt för en person som har cancer är att ligga på ett ph-värde som är ca 7,4. Det får inte ligga för högt så att kroppen blir alkalisk för då tar njurarna stryk. Man kan kontrollera sitt ph-värde enkelt genom lackmuspapper. Man kontrollerar då under några dagar morgon, middag och kväll och får så ett snittvärde. Jag försökte genom kosten att få ett bra värde, men jag lyckades inte. Jag började sedan att dricka bikarbonat (aluminiumfritt) och sedan dess ligger mitt ph-värde perfekt.
Jag dricker drygt ½ tsk bikarbonat utrört i ett glas vatten morgon och kväll.

Jag försöker utöver biokarbonaten äta så mycket basisk mat som möjligt. Kosten ska bestå av minst 70-80% av basiska livsmedel och övriga med ett lägre ph-värde. Basiska livsmedel är bland annat:
Spenat, rödbeta, morötter, röd paprika, tomat, lök, sparris, groddar, apelsin, citron och grapefrukt, papaya, äpple, päron, melon, grönkål, vitkål, broccoli, blomkål, hallon, vinbär, plommon, nypon, tranbär, acaji och gojibär. Dessa livsmedel äter jag mycket av, varje dag.
 
Animaliska produkter
Förutom kolhydrater finns det flera livsmedel och andra faktorer som bidrar till en ökad risk för cancer och för att befintlig cancer ska växa. Bland annat handlar det om animaliska produkter. Det har ju uppmärksammats en hel del den senaste tiden att charkvaror och framför allt rött kött ökar risker för cancer. Kött som behandlats är sämst, sedan kommer obehandlat rött kött, kyckling, ägg och mjölk där man också konstaterat ett tydligt samband med cancer. Fisk och skaldjur har inte samma vetenskapligt underlag men rekommendationen är att inte äta detta heller. Anledningen är att fisk innehåller många cancerframkallande ämnen och dessutom miljögifter, olika höga halter beroende av sort och vart de fångats. Jag har fått olika bud om att äta fisk och skaldjur. Vissa säger att det är ok att äta det ca en gång i veckan, medan andra avråder att äta det alls. Jag äter fisk och räkor någon gång ibland och eftersom det försurar kroppen äter jag mycket basiska grönsaker till.

 

Immunförsvaret
Alla människor har celler som delar sig felaktigt, dvs cancerceller, men i vanliga fall hanterar kroppen dessa, vårt immunsystem eliminerar dem så att de dör och inte gör oss sjuka. Någon har sagt att om man har ett immunförsvar som fungerar korrekt, kan man inte få cancer. Hur som helst är det A och O att stärka sitt immunförsvar så mycket som det bara är möjligt, för att förebygga cancer och för att hjälpa kroppen att läka. Det finns försök till behandling med immunterapi inom den traditionella sjukvården och det på går en studie om detta som ska vara klar 2016. (canserfonden.se) I Tyskland finns kliniker där man använder höga doser av C-vitamin och D-vitamin som en hjälp i behandlingen.
 
www.cancer .ifokus.se står att läsa:
För att stärka immunförsvaret:
- Lev lugnt. Adrenalin och kortison försvagar immunförsvaret, så stress är skadligt. Motion förebygger stress, liksom yoga och Tai-chi.
- Solljus varje dag, särskilt under höst och vinter. D-vitamin är viktigt för immunförsvaret.
- Sov gott. Sömnen behöver vara både djup och lång.
- Motionera. Gå inte ut för hårt, då påverkas immunförsvaret negativt istället.
- Håll vikten!
- Rök inte!
- Drick måttligt med alkohol.
- Se över kosten så att du äter varierat och får i dig ordentligt med näring.
- Komplettera gärna kosten med extra antioxidanter. Finns bland annat i Grönt Te, frukt och bär och i färgstarka grönsaker.
- Se över Zinkkällor i kosten. Zink och C-vitamin kan stödja immunförsvaret.
- Probiotika är bra, dvs de nyttiga bakterierna som finns i t ex mjölksyrade grönsaker och probiotiska mejeriprodukter.
- Ät vitlök. Vitlök innehåller också probiotiska ämnen, verkar på bakterier och svampar och innehåller livsnödvändiga spårämnen.
- Kamomillte är svagt antibakteriellet och eftersom de är lugnande har det dessutom inverkan på både sömn och stress.
- Broccoli och andra kostblommiga grönsaker inverkar positivt på immunförsvaret.

Det finns mycket att göra för att stärka immunförsvaret. Det mesta påverkar immunförsvaret, både fysiska och psykiska faktorer. Andning, motion, kost......själsligt mående, avstressande, avslappnande, välbefinnande.....
Mer om kostens betydelse för immunförsvaret och kostens påverkan på cancer kan du läsa under rubriken kost och cancer.
 

2 kommentarer:

  1. Mycket har jag missat :) Nu ser jag att du har skrivit om allt jag rekommenderade! BRa tjejen!!!!! Jag bara säger, du är bäst!
    Heja heja till målet.

    Kärlek till dig
    //Isabel

    SvaraRadera