torsdag 26 oktober 2017

Ang #metoo

Just nu skrivs och debatteras det mycket om #metoo. En debatt som är absolut nödvändig om du frågar mig. Men alla tycker inte som jag. Jag har sett och hört kommentarer som: ”kvinnor använder själva sina attribut för att nå sina syften”: och får skylla sig själva med andra ord tyckte HON som uttryckte sig så. Och visst finns det kvinnor, och män, som gör det och dom har kanske inget emot att andra betraktar dem som objek och de tycker kanske det är ok att få en hand på låtet, ett skrev intryckt i ryggen när någon ställer sig bakom osv. Och det är ok att dom tycker så om de nu gör det. Men de allra, allra flesta tycker det är fruktansvärt obehagligt. Jag bland annat. Andra har uttryckt ” det går till överdrift, allt är ju trakasserier nu”, eller ”ska man inte få klappa sin fru i baken när msn går förbi henne i köket”, eller ” jag har som man fått nakenbilder skickade som sms, borde jag känna mig kränk då?”, eller ” varför lägga så mycket fokus på en klapp i baken när det begås betydligt allvarligare vålds- och sexbrott”, eller slutligen ” jag hade mått mycket bättre om jag hade fått en hand på låret än att bli gruppvåldtagen”.

Självklart finns det grader av all skit, som överallt annars. Men ska vi ignorera detta för det? Det tycker inte jag! Det ena behöver inte utesluta det andra. Och jag tänker att det till stor del handlar om värderingar och moral och desss för vi vidare till våra barn. Därför måste vi lyfta denna jäkla sörja så att vi på sikt kan förändra ett beteende som inte är ok.

På Facebook cirkulerar bland annat denna artikel : Artikel Ipe Facebook från katerinamagasin.se
Jag kommenterade den och verkar tillhöra minoriteten av dem som INTE tycker att #metoo fått för mycket fokus. Vad tycker ni om detta? Skulle vara så intressant att ta del av ERA åsikter om det här!

Här är mitt inlägg till artikeln ovan:
” Jag kan förstå att människor tänker att #metoo tar fokus från allvarliga brott, MEN jag tycker att debatten är så jävla viktig! Jag är glad över att den blivit så stor och uppmärksammad. Det finns så fruktansvärt mycket sörjig skit under utan och det är bra och viktigt att det läggs på bordet och medvetandegörs ordentligt.

Jag tänker att det är superviktigt att prata öppet om det här för att på sikt kunna påverka och ändra ett beteende och värderingar hos människor som tar sig friheten att kränka andras integritet, begå övergrepp, trakasserier och våldtäkter. Det handlar till stor del om att förändra värderingar och moral och jag tror vi behöver göra det från grunden och då är de ”lightare” kränkningarna också viktiga. Då pratar jag inte om att snegla på en rumpa eller på magrutor men man kan faktiskt titta på dessa delar på ett kränkande sätt också. Vi är ju alla olika såklart men för mig är det inte ok att bli betraktad som ett objekt som andra tar sig rätten att tafsa på, säga sexistiska saker till utifrån mitt kön, jag vill inte bli betraktad utifrån mina bröst eller rumpa, utan för den jag är. Jag vill inte att mina barn ska behöva utstå att någon tar på dem på ett sätt som inte är ok, jag vill inte att de ska få könsbilder skickade till sig, hamna i underlägen pga beroendeställningar och utsättas för sexuella trakasserier! Självklart är det värre med våldtäkter än en klapp i baken eller en hand på låret. Det finns väl ingen som tycker något annat MEN någonstans börjar en tanke, värdering och moral att växa fram och därför är SYNEN på vilka rättigheter vi tar oss så betydelsefulla. Om ni frågar mig!

Om vi inte förändrar vårt sätt att se på andra människor, hur ska vi då förmedla och lära våra barn vad de själva ska säga ifrån till när det själva utsätts, eller vad som är och vad dom inte är ok att utsätta andra för. Man måste börja i det lilla för att förändra i det stora. Tack för ordet ❤️”


2 kommentarer:

 1. Jo,detta måste upp på bordet!! Sådan unken kvinnosyn samt mobbarvälde. Men det finns så mycket att göra på många plan. Ungdomar och även flickor kan ibland ha ett fruktansvärt språk dem emellan, mycket könsord,anspelningar etc....alla måste prata om detta. Föräldrar hemma vid köksbordet, arbetsplatser, skola etc.Förskolan ligger långt framme upplever jag gällande dessa frågor, barnen spelar ju upp beteende och förväntade attityder även där. Många förskolor är mycket medvetna och har riktlinjer. De har kommit betydligt längre än grundskolan.
  Sedan tycker jag synd om fruar och barn i dessa fall.De som blir granskade i media. De blir oerhört utsatta. De får leva med detta eftermäle som det för med sig när drevet går.
  Men jag hoppas att denna debatt och reaktion för med sig en ökad försiktighet och eftertanke när det gäller dessa frågor. Så viktigt!!!!
  Ha en bra helg! Själv ska jag jobba tre timmar på en förskola idag, känns lagom. Sedan helg! kram Annika 🍁

  SvaraRadera
 2. Gott !
  Ha det så bra du med Annika! Kram

  SvaraRadera