onsdag 12 juli 2017

Örter och the

Örter av olika slag hänger på tork. Några örter står på tillmognad och fler ska det bli! I morgon ska jag mala te av rallarros, älgört och rödklöver. Ska plocka mer älgört och göra tinktur så att jag har smärtstillande och febernedsättande hela vintern 😊.

Örter ska plockas en varm och torr dag vid lunchtid. Då har daggen dunstat och örterna innehåller som mest doft- och verksamma ämnen. Plockas örterna blöta eller fuktiga finns större risk för att de möglar.

Torkning kan göras på olika sätt. I svamp/bärtork, i ugn eller i rumstemperatur. Jag har torkat lite i ugnen. Det ska inte vara varmare än 50 grader. Bred ut örterna på en plåt med bakplåtspapper och sätt en slev eller dylikt emellan luckan och ugnen så att det blir en springa där fukten kommer ut. Vänd på örterna ibland. Det är klart när örterna går att smula sönder.

I rumstemperatur har jag torkat det mesta hittills. Jag har gjort knippen som jag bundit ihop och hängt upp och ner. Det ska inte vara för tätt packade knippen då det finns risk att de möglar. De ska hänga mörkt, eller iallafall inte i solljus, då tappar de arom och andra ämnen man vill utvinna.

När man gör örtolja tar man en glasbehållare med tätslutande lock. Ha i växtdelar och häll på olja så att det täcker örterna. Se till att spara några cm till kanten så att det finns utrymme för luft om det sker en jäsning. Blandningen ska sedan stå ljust, gärna i solljus. Då fälls ämnen ut i oljan. Vänd på behållaren varje dag. Fyll på mer olja om det behövs. Örterna ska hela tiden vara täckta med olja. Efter en vecka öppnas behållaren och om det finns jäsgas upprepas öppnandet med några dagars mellanrum. Oljan är klar efter 4-6 veckor. Sila då bort örterna, gärna i en nylånsil. Tryck på örterna så att så mycket ämnen som möjligt kommer med i oljan. Klart! Förvaras i kylskåp för bästa hållbarhet.

Hållbarheten är beroende av vilken olja som används. Jag har hittills bara använt ekologisk kallpressad jungfru olivolja men det går även bra med andra oljor, som ex raps- och mandelolja. Mandeloljan är jättebra för huden men har sämre hållbarhet. Rapsoljan innehåller mycket omega6. För längre hållbarhet kan E-vitamin tillsättas. En örtolja håller ca 6 månader. Hållbarheten försämras varje gång behållaren öppnas och oljan utsätts för syre.

Om man vill göra en olja mer krämig kan man smälta kokosolja och blanda med den färdiga örtoljan.

Oljan kan användas både på kroppen eller i maten. Exempelvis örtolja gjord på rosmarin- och oregenoolja kan ringlas över sallad.


4 kommentarer:

  1. Aha, göra te av rallarros, jag brukar använda den i sallad men te har jag aldrig testat att göra. Använder du blommorna också eller bara bladen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bladen används till te har jag förstått men blomman är också ätlig, liksom roten. Jag ska göra på två olika sätt. Jag ska göra ett te av torkade blad och blommor och ett te av fermenterade blad innan jag torkar dem. Ska bli spännande 😊

      Radera
  2. Vad du pysslar! Jättebra att göra te. Det är tämligen dyrt att köpa nu för tiden. Lycka till i morgon! Kram Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker det är jättekul 😊
      Tack Annika, kram

      Radera