onsdag 5 juli 2017

Ghee

Idag gjorde jag Ghee för första gången. Det ska vara jättenyttigt och hälsosamt och då är det ju klart man testar 😊. Man tar 2 st 500 g smör, osaltat helst. Jag har inte hittat osaltat smör dom är ekologiskt tyvärr. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Låt sjuda i cs 20-30 min. Ta bort det skum som lägger sig på ytan. Det är färdigt när det börjar lukta lite kola plus när det börjat separera med vita ansamlingar av slaggprodukter och genomskinlig vätska. Låt stå och svalna en stund och häll sedan på väl rengjord glasburk med lock. Se till att inte få med bottensatsen.

På det här sättet får man bort mjölkproteinet. Ghee används som medicin inom Ayurveda. Den är näring för tarmslemhinnan och innehållet vitaminer och näringsämnen! Ghee behöver inte förvaras i kylen utan kan stå i rumstemperatur. Var noga med att bara använda torra och rena redskap i burken så håller den i flera månader! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar