fredag 14 juli 2017

Besök hos doktorn

Träffade farbror doktorn idag. 
Dr: - varför är du här? 
Jag: - jag har problem med magen och är orolig att det fylls på vätska i buken. 
Dr undersökte mig. Lyssnade med stetoskop på magen och klämde på buken med händerna. 
Dr: - Det knorrar i allafall! 
Jag: - Va bra! 
Dr: - Vad har du för problem med magen? 
Jag: - När jag äter eller dricker känns det som jag får en knytnäven i mellangärdet. Jag kan i perioder inte sköta magen. Magen blir stind och uppblåst. Jag tror att jag har problem med matsmältningen. 
Dr: - Har ni det i släkten? 
Jag: - nej, inte vad jag vet.
Dr: - Det där har inget med din cancer att göra så du får vända dig till din vårdcentral. Vi kan ingenting om matsmältningsbesvär och näringsupptag! 
Jag: - ok. Och du tror inte det kan ha att göra med cellgiftsbehandlingen att göra heller, att jag får problem med magen? 
Dr: - Nej! Men om det är bukvätska, vilket jag inte kan säga att det är, så kan den avhjälpas med cellgifter. Så det beror på vilken behandling du väljer framöver. 
Jag: - men OM det är bukvätska som gör buken svälld, kan kroppen ta hand om det själv eller behöver jag buktappas? 
Dr:- Det beror på om du väljer cellgifter eller inte. Cellgifter hjälper ju. 
Jag:- Så du menar att cellgifter tar bort bukvätska? 
Dr:- Nej, eller jo, eller nej men den stoppar den. Men vänd dig till din vårdcentral för att få veta varför magen krånglar. 
Jag:- Jag tror att det kan vara så att jag har svårt att ta upp magnesium. Kan jag få ta prover på magenzymer och magnesiumnivåer? 
Dr:- ??? Nej, vi kan inte sånt. Vänd dig till din vårdcentral. 

Jag blev inte ett dugg förvånad. Skönt att han inte sa att det ÄR bukvätska men han kunde heller inte ge mig ett enda besked eller rakt svar. Jo, att dom inte kan sånt här, om matsmältning och mineralnivåer! Han är för gullig. "Dina magproblem har inget med din cancer att göra". På riktigt så kunde jag bara känns sympati med denne man som inte hade förmåga att se till helheten. Sjukvården i ett nötskal. "Jag kan min bit och inget annat". Jag menar inte att alla läkare ska kunna allt men dom är avstängda vad gäller att se utanför sin egna sfär. Det är väl klart som Fan att mina magproblem har att göra med min sjukdom och cellgiftsbehandlingar. Men cellgifter, strålning och stympning är inte svaret på mina problem så då är det inget en onkologdoktor tar i. Så är det bara. 

Jag blev inte klokare. Jag vet inte om det är bukvätska i magen eller inte. Det KAN vara nån liter. Om kroppen kan ta hand om den ev vätskan fick jag inget svar på. Vi avvaktar och ser vad som händer, eftersom jag inte har problem/smärta just nu och jag har ingen gravidmage konstaterade doktorn. 

Jag låter kanske kritisk. Det är jag också. Men jag är inte kritisk till läkaren jag träffade idag. Jag gillar honom. Han är bra, vill väl och gör sitt bästa. Men jag tycker det är så beklämmande att läkarna inte kan se till helheten, se samband och sammanhang. Jag hade en känsla när jag åkte till sjukhuset idag att det var onödigt, bortkastat då jag ändå inte skulle få svar. Och precis så blev det. Det kändes som att jag slösade bort doktorns tid som han hade kunnat använda till nån som verkligen behövde den. Så kändes det.... jag har bättre saker att lägga MIN tid på än att gå till läkare vars svar på allt är att proppa mig full med gifter. Ursäkta, men det är så jag känner! 

När jag gick därifrån träffade jag på tre sköterskor som jag känner igen sen jag fick cellgifter. 
-åh vad fin och fräsch du ser ut. 
-du ser jätte pigg ut.
- vad brun du är! Du använder väl solskyddskräm så du inte bränner dig? 

Eller hur! 

FÖRLÅT (Ullis)! Jag är inte kritisk till dessa personer, som bara gör det dom är utbildade till. Dom gör det dom tror är rätt och bäst men jag blir SÅ BEKLÄMD över den okunskap och brist på helhetssyn som råder inom sjukvården! Men jag går dit igen när det behövs! När jag tror att det finns en chans att de kan hjälpa mig. Nästa gång, och nästa gång och nästa gång....jag kommer aldrig ge upp hoppet om en integrerad sjukvård med komplementär medicin och en helhetssyn. 

Jag kämpar vidare med min mage och hoppas på det bästa. 
5 kommentarer:

 1. Skrev ett inlägg i går kväll men tror inte det gick fram. Trist att inte onkologläkaren kunde hjälpa dig men det här med buksmärtor är också ett svårt område och jag tycker hen gjorde rätt som hänvisade till distriktsläkare som har större erfarenhet av området. Ett prov som visar halten av magnesium i blodet går säkert att ta men vårdgivaren tar inte gärna prover utan det som dom ser som anledning. Får du svåra buksmärtor så är det akuten som gäller, dom brukar ta det på största allvar. När ska du röntgas nästa gång? Då ser man väl om det är vätska i buken. Du ska inte gå med smärtor i magen, det är inte OK. Ge inte upp nu för att onkologen inte kan hjälpa dig i detta läge, kontakta vårdcentralen och hoppas på hjälp där. Sen finns förstås mer att önska när det gäller hälsopedagogisk kompetens, det håller jag verkligen med om. Önskar av hela mitt hjärta att du slipper denna magplåga. Ha en bra helg. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag går inte med smärtor. Faktum är att det nästan är helt bra i magen 😊🙏. Jag blir mer och mer övertygad om att det handlar om min matsmältning eftersom det blir bättre när jag är noga med surkål osv.

   Ha det så gott! Kram

   Radera
  2. Jamen det låter ju bra att det är bättre med magen. Du får pilla i dig surkål så mycket du kan. Själv har jag fått kallelse till trålningsenheten i Linköping 26/7 för strålningsförberedelser. Om allt går som det ska börjat strålningen må 7/8. Det ser jag fram emot med skräcklandad förtjusning.//Ullis

   Radera
  3. Ja vi är olika där Ullis men jag önskar dig lycka till ❤️❤️❤️

   Radera
  4. Tack Carina, du får lycka till med ditt.//Ullis

   Radera