fredag 29 december 2017

Läkarbesök på kvinnokliniken

Buktsppningen gick bra idag. Inte helt felfritt då hon fick sticka två gånger, men det var relativt smärtfritt. Tror jag börjar bli lite härdad faktiskt. Det tappades ur 4,3 liter. På slutet började jag få kramper i magen och dessa har kommi och gått under kvällen. Mår också fruktansvärt illa. Det är ett nytt inslag 😞.

Jag knatade ner till kvinnokliniken och träffade läkaren. Han sa att det finns en chans att en operation kan hjälpa mig med bukvätskan. En operation kommer inte att förlänga mitt liv sa han men den KAN ge mig bättre livskvalitet. Buktappningarna kan gå från varannan vecka till var tredje, var fjärde månad. OM det hjälper alls, vilket han inte alls kan garantera. Om det blir operation ska han ta bort äggstockarna och nån fettkappa som ligger över buken och som sannolikt innehåller små blåsor, som orsakar vätskan.

Riskerna med operation är att han öppnar mig och kan konstatera att det inte går att operera. Då har jag utsatts för risken med sövning i onödan och jag kommer att få en återhämtningstid på en månad, i onödan. ”Då förlorar du en månad av ditt liv helt i onödan”, sa han. Vidare finns det risk för att han kommer åt tarmar och andra organ med kniven, men detta utgör ingen större fara sa han då det går att åtgärda. Sen finns risk för infektion i såret. Ja, det var väl de risker han räknade upp. Han sa att oftast hjälper inte en sån här operation mot bukvätskan, men det förekommer. Han sa att han är beredd att operera! Han sa att han inte kan lämna några som helst garantier meningsmotståndare kan liva att han ska göra sitt yttersta för att hjälpa mig. Måste jag säga att jag började storböla? Jag talade om för honom att han är den första som inte säger ”du har så mycket spridning så det lönar sig inte”. Han är den första som tar hänsyn till MIN vilja och önskemål. Ja det gör min onkolog med men hon opererar inte. Läkaren idag sa att jag var min onkologs skyddsling, så jag antar att hon har jobbat för att övertyga denna läkare för att jag ska få en operation.

Jag frågade när det kan bli aktuellt med operation. Jag fick följa med direkt till en operationsplanerare  och 10 min senare hade jag en tid i min hand! Läkaren sa att även om han inte var i tjänst den dagen första operationstiden som fanns, så skulle han byta och se till att det är han som opererar. ”Annars får dom slag” sa han. Han sa att den andra läkaren på kvinnokliniken som sa nej till operation följer skolboken men sa att han själv går utanför vad som är praxis. Det är jag så tacksam för!

Läkaren var noga med att understryka att operationen inte har till syfte att förlänga mitt liv utan den ska förhoppningsvis ge mig bättre livskvalitet. Han var oxå noga med att påtala att han inte kam lämna garantier. Det kan bli så att han öppnar och stänger igen utan åtgärd, beroende på hur det ser ut. Jag är beredd att ta den risken.

22 januari blir operationen. Jag ska infinna mig på kvinnokliniken dagen innan kl 18 och får räkna med att bli kvar 3-4 dagar. Läkaren ska försöka få till det så att urologen samtidigt sätter dit slangen i urinledaren så att jag slipper flera ingrepp! Tack för det 🙏❤️

6 kommentarer:

 1. Så skönt att höra att någon är beredd att försöka göra sitt bästa för att förbättra en patients livskvalite! Nu håller jag tummarna den 22:a!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack 😊 ja det var det mest positiva sen jag började den här resan! Att inte få höra: nej det lönar sig inte, var helt fantastiskt 😊
   Kram

   Radera
 2. Härligt Carina att buktappningen gick bra. Framförallt glädjande att operation är planerad. Måste säga att ingen i vården någonsin sagt till mig att jag inte får behandling för att det inte skulle löna sig eftersom jag har spridd cancer. Däremot har nyttan mot risken diskuterats när det gällt strålning och de benmärgsstimulerande injektionerna. Samma gäller väl dig kan jag tänka, läkarna har väl sett olika på det. Jag känner ändå att jag varit bra informerad hela tiden. Nu får du försöka bygga upp kroppen och förbereda dig för operationen. Du kan börja med att sluta röka (nejvist du röker inte). Hoppas du mår bättre nu.//Ullis

  SvaraRadera
 3. Nej jag röker inte! Gör du? Jag har varit storrökare i 30 år men slutade 2010. Det bästa jag gjort 😊
  Jag ska boosta kroppen genom att äta rätt, mkt c-vit och promenader. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag röker inte nu tack och lov. Började annars röka när jag var 14 år och slutade när jag var 30. Vi får kämpa på med kost och motion.//Ullis

   Radera