söndag 24 december 2017

Hormonläkare Från Norge

Jag har fått kontakt med en läkare som är kunnig kring detta med hormoner! Jag är så glad över det! Han har varit allmänpraktiserande läkare i Norge, är nu pensionerad men ”tar emot” ändå ibland. Jag kommer inte träffa honom men får konsultation via mail. Han har tagit del av mina testresultat från USA och kan konstatera att jag ligger för lågt i progesteronkrämen.

Angående detta med progesteron och östrogen så är det så här: hormonkänsligheten hos en tumör innebär att cellen har ett  antal receptorer för olika hormoner. Min har i princip lika många receptorer för både östrogen och progesteron. Det finns tumörer som inte har några receptorer alls för visst hormon, eller få receptorer. Min tumör har många receptorer för östrogen och eftersom östrogen är ett hormon som får cellerna att dela sig snabbare bör jag ha så lite östrogen i kroppen som möjligt. När jag har östrogen i kroppen finns det många receptorer som kan ta upp det, vilket gör att tumören får energi till att växa. Sammansatt gäller med progesteron. Ju fler receptorer cellerna har, ju mer progesteron kan kroppen ta upp. Men, progesteron bromsar tillväxten i cellerna, istället för tvärt om. Därför är det bra att ha mycket progesteronreceptorer! Och dessa ska ju då matas med progesteron! Kroppen ska ju normalt ha en specifik balans av dessa hormoner, och även testosteronet är inblandat, och det som händer i våra kroppar är att det ofta blir en obalans mellan hormonerna. Framför allt är det halterna av progesteron som sjunker och vi får då en hormonell obalans, som leder till ett flertal symtom. Det är ett invecklat system, svårt att förstå och få ett helhetsgrepp om, men intressant. För mig har det blivit begripligt varför det är bra för mig att tillföra progesteron. Jag har skrivit utförligt om detta i tidigare inlägg för den som är intresserad.

Den här norske läkaren ska hjälpa mig att försöka få balans på hormonerna och han säger att det är mycket bra att min cancer är högkänslig för progesteron. Nu ska jag bara få upp nivåerna då de är alldeles för låga.

Det är spännande tycker jag, att se resultaten av de tester jag gjort kring både hormoner och fettsyror, som är så betydelsefulla för hälsan. Dessa värden är ingenting den traditionella sjukvården bryr sig om, lägger vikt vid eller har kunskap om. Jag är övertygad om att det kommer att bli annorlunda i framtiden men just nu är det så. Jag är också övertygad om att både fettsyror och hormoner är viktiga faktorer för att stärka och hjälpa kroppen och det ska bli intressant att följa utvecklingen av dessa. Tyvärrr kostar testerna en hel del men det känns som att jag behöver prioritera dessa för att kunna ha koll och korrigera när det är fel, vilket det ju är nu.

Ja, jag är glad och tacksam över att ha fått kontakt med norske doktorn och vi får se vad han kan bistå med! Har nyss fått första kontakten så jag vet inte riktigt ännu.


4 kommentarer:

 1. Spännande med den norske läkaren, hoppas du får bra hjälp där. Önskar dig en fortsatt trevlig helg//Ullis

  SvaraRadera
 2. Jag tror att den kunskapen kan bli om inte avgörande då otroligt viktig i behandlingen av din ca. Önskar av hela mitt hjärta att det hela leder till sjukdomen äntligen ger vika och du blir frisk igen!
  💖

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag med, det är jag övertygad om att det har jättestor betydelse för chansen att stärka kroppen. Tack 😊

   Radera