onsdag 5 oktober 2016

Jag vill förtydliga min ståndpunkt

Kring sjukvården!
Min uppfattning är att sjukvården i grunden är mycket kompetent och professionell! Akutsjukvården är suverän och där känner jag stor tillit! Sen finns det rötägg inom akutsjukvården också, i alla led, från vårdbiträden till överläkare och proffessorer. Rötägg finns det ju tyvärr lite överallt i vår värld. Men rent generellt är min uppfattning att vi har en mycket bra och kompetent akutsjukvård!

När det gäller annan sjukvård är min uppfattning att det till största delen handlar om att ta bort symtom istället för att intressera sig för ORSAKEN till problemet. Jag har t ex haft psoriasis sen början av tonåren. Jag har fått kilovis med salvor utskrivna och läkarna har sagt att jag ska stressa mindre. Inte en enda gång har det förts något resonemang om VARFÖR jag har psoriasis. Ja cellerna i huden förnyas för snabbt, men varför??? Det kan var stress, det kan vara genetiskt, det kan bero på kosten.....det kan, det kan, det kan! Men ingen går till botten och verkligen tar reda på varför!

Jag hade tidigare högt blodtryck. Jag fick mediciner utskrivna mot detta, men ingen bekymrade sig för VARFÖR jag hade högt blodtryck. Det kan bero på övervikt, det kan bero på stress, det kan vara ärftligt....återigen: det kan bero på!

Så här är det med de allra flesta sjukdomar och åkommor! Man dövar symtom men går aldrig till problemets verkliga kärna! Detta medför att problemet inte försvinner, det blir bara mer eller mindre framträdande. Och du blir ofta beroende av att äta läkemedel under lång tid, inte sällan för resten av ditt liv. Och läkemedel ger biverkningar! Titta på bipacksedeln till Alvedon, som många knaprar som godis! Det gjorde jag också förut!

Jag har tidigare alltid haft en övertro på sjukvården. Om läkaren sa att jag skulle äta en medicin, då gjorde jag det. Om läkaren sa att "man kan ha ont utan att det är något fel", då trodde jag på det. Jag förlitade mig helt på sjukvården, även om jag kunde vara ifrågasättande och envis med mitt varför. Fick jag inget svar så nöjde jag mig tillslut och litade på att läkaren visste vad han pratade om.

När jag blev sjuk igen förra året började jag intressera mig för alternativmedicin, naturmedicin eller komplementärmedicin eller vad man vill kalla det. I samband med det stötte jag också på teorin om "The big pharma", vilket mycket kortfattat går ut på teorin om att det finns enorma krafter inom läkemedelsindustrin som mörkar, ljuger, undanhåller och motarbetar sådant som får dem att förlora pengar. Det handlar bland annat om motviljan att vi vanliga människor ska få upp ögonen för hur vi ska leva för att hålla oss friska, vad vi ska äta och inte äta, hur vi kan hjälpa kroppen till läkning osv. DET vill inte big pharma, för då säljer de inte lika mycket läkemedel och det förlorar pengar. Och man ska vara medveten om att i den här branschen är det mångmiljardbelopp i dollar vi pratar! Det förekommer mutor, hot, manipulationer, mord, osv för att hålla det här systemet så intakt som möjligt. Livsmedelsverket och jordbruksverket hålls också under tukt och förmaning på ett manipulativt sätt och också dem har att vinna miljarders dollar på att styra oss, vad vi äter och hur vi lever! Det är inte ett dugg konstigt för mig att det sker en jäkla massa mygel, bluff och båg när det handlar om så enorma summor pengar. Det är på nåt sätt ogripbart!

Man forskar lite och kommer fram till lite positiva resultat men man kommer inte ända fram. Man går ut med nya rön, sen ändras dem. Det kommer nya läkemedel som sen visar sig vara skadliga. Nya metoder som förkastas.... Visst, allt är inte bluff och båg för då skulle det bli för genomskinligt, man håller en balans, en lagom balans!

Cancerindustrin är ENORM! Den kostar ofantliga summor i både forskning, behandlingar, läkemedel, vård osv. Och allt är styrt och sponsrat av läkemedelsföretagen! Även bröstcancerforskningen! Dom går ut med masskampanj under oktober månad varje år där man sätter rosa band på allt och ingenting. På vindruvor som är besprutade med cancerframkallande ämnen, på bullar gjorda av socker som göder cancer, på hudkrämer och vattenflaskor som innehåller cancerframkallande medel! Förklara det för mig? Man matar med den ena handen och slår med den andra! Varför? Jo för det finns så mycket pengar i detta och vi går på detta spel, år från år, från år.

Man hänvisar hela tiden till forskning och beprövad erfarenhet när det gäller läkemedel och behandlingsmetoder. Men varför satsar man inte mer på alternativ? Det gör man i flera andra länder. Där kompletterar de varandra, lika mycket värda. I Sverige förbjudes medel som inom alternativmedicin visat sig vara effektiva. Ex Mariatistel, aprikoskärneextrakt, cannabisolja. Man hänvisar till att de kan vara skadliga.....ja på vilket sätt och för vem kan man undra.

Jag har såklart inga bevis för att det verkligen är så här, men det är min övertygelse. Läkare bjuds på resor och andra enorma förmåner av läkemedelsföretag för att fortsätta förskrivning av deras läkemedel. Det finns många läkare som "hoppat av" och som beskrivit hur det går till.

En sak vill jag NOGA poängtera och det är att jag INTE lägger några som helst värderingar i vad andra väljer att göra och tro på! JAG har min ståndpunkt och MINA värderingar vad gäller MIG! Vad andra väljer är upp till dem. Att ta emot smärtlindring eller ej, att stötta rosabandet, att ta cellgifter.....att stoppa i sig skitmat....det är upp till var och en och jag lägger inga som helst värderingar i det. Jag har fått kommentarer som ifrågasätter att det är en svaghet att ta emot smärtlindring och det tycker jag absolut inte! Jag tycker att det för MIG känns rent förjävligt att göra det men det beror på MIN ståndpunkt och filosofi. Hoppas alla förstår det nu.

Sist men inte minst vill jag också påtala att jag värderar vårdpersonalen sååå högt! De gör ett suveränt jobb under många gånger svåra och påfrestande omständigheter. De allra flesta, det finns rötägg även här, gör sitt jobb på ett mycket professionellt, empatiskt och kärleksfullt sätt. Jag högaktar verkligen den vårdpersonal jag träffat på inom den svenska sjukvården! De är värda all eloge och dubbla löner!

Tack för ordet!

6 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag förstår dina resonemang och håller med om mycket. Jag upplever att man som patient måste ha en väldigt koll på förloppet och samtidigt veta vad man kan göra själv för sin hälsa. Man måste ifrågasätta och begripa, det är jätteviktigt för mig. Jag vill dessutom ha kontroll över förloppet och det är väl mest en positiv sak.Man är ju väldigt olika när det kommer till sjukvård och hur man hanterar sin hälsa generellt. Och vilket egen ansvar man tar.
  Jag fick min bc behandling på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
  Jag litar på dem och vi hade ingående samtal och jag blev lyssnad på samt respekterad. När jag blir orolig eller vill ha en uppföljning så lyssnar man. Upplever att de inte vill ha oroliga patienter. Var behandlas du?
  Nu hoppas jag verkligen att läkarkontakten blir bra och att du blir tryggare med vad som sker. Jag tänker att det går att tillämpa skolmedicin men även att man kan följa sin egen väg och övertygelse i mycket. Precis som du har gjort tidigare.
  Jag håller med dig om att den praktiska vården och de man möter ofta är fantastiska. Jag mötte flera änglar under min bc resa.Det är så viktigt att bli väl behandlad och slippa stress när man genomgår denna jobbiga process.
  Sköt om dig. Mys med katterna och familjen. Håll katterna ute från sovrummet :-) de stör verkligen även om de är kära. Ta smärtstillande, drick ett gott te samt värm vetekudden så känns det förhoppningsvis lite bättre.
  Stor kram Annika.

  SvaraRadera
 2. Du verkar pigg idag Carina//Ullis

  SvaraRadera
 3. 😊 Det beror på hur man ser det Ullis😊 Jag har knaprat värktabletter och legat i soffan större delen av dagen men har även varit på utvecklingssamtal och ätit på restaurang 😊😊😊 Nu skriker magen, men det var det värt! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar varit en till stora delar bra dag i alla fall.//Ullis

   Radera
 4. Finns det smärtstillande lm utan paracetamol som är skadligt? Kan inte cancerpatienter få på recept medicinskk cannabisolja istället undrar jag?

  SvaraRadera
 5. Det är inget jag hört talas om. Vet att det finns enstaka undantag utomlands men inte hört om det i Sverige. Förmildrande omständigheter om man åker fast har jag hört talas om däremot 😊

  SvaraRadera