torsdag 11 januari 2018

Läkarsamtal

Min läkare kom in till mig för en stund sen. Hon tyckte att det var bättre att hon kom till mig än att jag skulle behöva vänta till eftermiddan för att komma till henne, nu när jag ändå är här.
Jag kan bara konstatera att jag har en underbar läkare! Det går att resonera med henne, hon lyssnar, hon har empati, hon är engagerad. Det är helt klart hennes förtjänst att jag får operation. Hon sa idag att det egentligen går ”utanför ramarna” men menade att eftersom det går att resonera med mig, att jag har en egen vilja och är medveten om risker och konsekvenser, går det att gå utanför ramarna. Jag är så glad och tacksam över att hon tänker så.

Läkaren vill absolut att jag ska ta lethrozol en period nu, och pausa cellgifterna. Hon tror stenhårt på lethrozolen och jag är nu beredd att ge det en chans. Det jag riskerar med den är biverkningar och blir de för jobbiga kan jag ju alltid sluta. Den norske hormonläkaren förespråkade ju inte lethrozol men det var ju inte direkt några risker med behandlingen men han tyckte det var bättre att reglera upp progesteronet. Jag gör både och nu då, stryper östrogenet och ökar progesteronet. Ett tag, så får vi se effekterna av det.

Jag tog även upp frågan om Ibrance, det enda läkemedlet som finns mot spridd bröstcancer. Läkaren sa att hon har den behandlingen i bakhuvudet om det inte blir bättre efter operationen. Den har tydligen haft bra resultat och börjar användas mer. Det känns bra, att det finns något att ta till att prova med om operationen inte har effekt.

Efter läkarbesöket kändes det bra. Bättre än på länge. Trots alla motgångar under en längre tid kände jag någonstans en känsla av hopp. Det var länge sen jag kände så, på riktigt innerst inne.

Tappningen pågår fortfarande och det har hittills kommit över fyra liter. Fick ont i magen så nu pausar vi en stund. Väntar på att Jocke ska komma tillbaks så att vi kan äta lunch. Börjar bli riiiiktigt hungrig. Tänk att få äta utan att sprängas 😊.

19 kommentarer:

 1. Vilken bra läkare du har fått!

  SvaraRadera
 2. Lät bra det hon sa. Själv skulle jag bli överlycklig om någon sa att Letrozole skulle kunna vara verksamt för mig. Åt det i två år då min bröstcancer var starkt hormonberoende från början. Hade rörelsesmärta, framförallt i början av rörelse och mycket torrhet i underlivet. Allt överkomligt och man får betänka alternativet. Jag hade säkert lindriga biverkningar och det är förstås individuellt men det gäller att se möjligheterna och inte hindren.Kram//Ullis

  SvaraRadera
 3. Ja Ullis.... men vår vanliga sjukvård har mycket begränsad kunskap om hormoner så för mig är det inte ”bara”. Det tillstår de oxå, att se inte vet så mycket. Jag tror ju mer på att alla våra system är sammanlänkande och blir det tokigt i nån ända får det konsekvenser för helheten. Hindren som du kallar det kan få ödesdigra konsekvenser om det vill sig illa. Allt är inte svart eller vitt 😊❤️❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men det är detta som står tillbuds och det är frivilligt//Kram Ullis

   Radera
  2. Ja som allt annat. Jag säger bara att det här med hormoner är ett område där det saknas kunskap inom sjukvården och att jag har bildat mig en egen uppfattning och tagit beslut utifrån det!

   Radera
  3. Jo det saknas kunskap vg hormoner och om bröstcancer. Forskningen går väl ändå framåt och Ibrance som du nämner och kan få är ju nytt. Det fungerar heller inte vid trippelnegativ bröstcancer tyvärr. Hoppas du får en god natts sömn utan smärta. //Ullis

   Radera
  4. Ja forskningen går framåt och det även inom komplementärmedicin. Min läkare tog även upp det idag. Det börjar hända saker! Jag har kontakt med en kvinna som har trippelnegativ bröstcancer och som följer ett komplementärt protokoll och hon läker i sin sjukdom. Även om hon inte blir frisk kan hon vinna tid..... men jag ska inte tjata på dig, förlåt! ❤️ Stor kram och sov så gott

   Radera
  5. Vi måste ju göra det vi tror på. Jag vill ha bevis för att våga överge cytostatikan, det har trots allt hjälpt mig bra hittills. Ta kosttillskott och naturläkemedel parallellt vågar jag inte heller. Jag beundrar dig som vågar och orkar hänga i så bra. Fortsätt med det.//Kram Ullis

   Radera
  6. Kram ❤️❤️❤️

   Radera
 4. Vilken bra läkare. Så bra att du kan samtala med henne. Även jag äter Letrozol som jag berättat tidigare. Jag har ätit 3,5 år. Tolererar dem hyfsat. Ullis, försvann dina problem med ubderlivet samt leder när du slutade med Letrozolen?
  Jag hoppas att det går bra för dig nu och att operationen blir lyckosam. Kram Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Annika, biverkningarna försvann direkt.//Ullis

   Radera
 5. Det är verkligen bra att det finns någon medicin som reserv, om det skulle behövas efter operationen. Det forskas intensivt på cancer så för oss gäller det att hänga med så länge som möjligt. Hoppas du mår bättre nu!🙄

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör jag, tack. Vanligt ont som jag brukar ha efter en tappning. Hoppas få må hyfsat ett tag nu😊 kram

   Radera
 6. Skönt med förstående läkare,ibrance har visat sig väldigt bra i studier antingen tillsammans med letrozhol eller faslodex. Sedan har du även ett liknande preparat som heter afinitor och det tas med exmetestane om jag inte misstar mig. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack 😊
   Ja jag är inte insatt i dessa behandlingar men ska läsa på. Kram

   Radera
 7. Underbart med förstående läkare och såååå himla skönt att det känns bra för dig. Hoppet är ju det sista som överger människan och det räcker ofta mycket långt vännen.
  Stor kram till dig och trevlig helg
  /Kia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och detsamma till dig Kia ❤️❤️❤️

   Radera