fredag 26 augusti 2016

Kräftskagen och Bolognese

 Igår kväll lagade vi mat efter recept som Jocke letat fram på nätet. Riktigt, riktigt gott var det. 

Som förrätt gjorde vi Kräftskagen;
3 dl Majonnäs, hemlagad såklart 
(majonnäs: 2äggulor, 1 1/2 tsk dijonsenap, 1 krm salt, 1 tsk balsamvinäger, ngr dropoar worcestershiresause, 2 dl neutral rapsolja. Blanda allt utom oljan i en glasburk, mixa med mixer och ha i oljan lite i taget. Kör mixern upp och ner i burken tills majonnäsen är tjock)
2 msk röd stenbitsrom
1 msk finhackad dill
Rivet skal av 1 citron
200 g kräftstjärtar
1 tsk citronsaft
1 droppe tabasco
1/2 tsk rose'peppar
Blanda ihop och lägg på ett bröd. Strö lite rose'peppar upppå. 




Som varmrätt lagade vi zucchinipasta med vegetarisk bolognese:
2 st zucchini strimlade och urvattnade genom att stö på salt och lägga i durkslag i 10 min. Kokades sedan i lättsaltat vatten i 2-3 min. 

Bolognese
3 dl roda linser
1 gul lök
3 morötter
2 selleristjälkar
3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
3-4 msk tomatpure'
1 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1-2 tsk dijonsenap
1 msk balsamvinäger
Salt, peppar
Ca 5 dl vatten
Hacka lök och selleri, riv morötterna. Fräs mjuka. Ha i pressad vitlök och övriga ingredienser förutom linserna. Låt puttra på svag värme ca 10 min. Ha i linserna, tillsätt ev mer vatten. Koka på svag värme tills linsena är klara. 


Till detta serverades hemlagad ketchup,  Jättegott!

Ketchup
Ketchup, recept av Birgitta Höglund
250 g tomater
5 cm purjolök
50 g smör
1/4 grönsaksbuljong
2 dl vatten
1 dl tomatpure
2 msk balsamvinäger
2 tsk chiliflakes
1 tsk worcestersauce
1 skivad vitlöksklyfta
1 krm kummin
1 krm nejlikor
Havssalt
Skär tomaterna i bitar och strimla purjon. Fräs i smöret med tomatpuren. Tillsätt alla övriga ingredienser, koka upp och låt puttra på svag värme i 30 min. Mixa ketchupen direkt i kastrullen, låt puttra 15 min till. 


2 kommentarer: