tisdag 1 maj 2018

Valborg och lite tankar

Typiskt valborgsväder med kyla och regn! Vi hade sett till att låna en rullstol så att vi kunde ta en promenad till brasan på kvällen men vi avstog. Var hemma i värmen istället och det gick precis lika bra det, om inte bättre 😊. Helen och Petri hälsade på och vi spelade lite Kille på kvällen. Kl 22 gav jag upp för dagen.

Har mått ganska bra, men är trött. Har fått tagit en del extra morfin för att få bort den värsta smärtan. Kanske dags att inse att grunddosen behöver höjas 😏. Jag vill ju helst inte det, men måste kanske acceptera att det är som det är. Egentligen spelar det ingen större roll. Så som det är nu får jag i mig lika mycket morfin som om jag höjer grunddosen, bara det att nu bestämmer jag själv när och hur mycket. Jag kan avstå doser om jag tycker det är bra. Det känns mer definitivt att höja grunddosen. Det sitter i huvet på mig, jag vet. Och jag vet att jag behöver vara så smärtfri som möjligt då smärtan sliter mer på kroppen än vad morfinet gör. Jag vet allt det där men jag avskyr verkligen att fylla kroppen med alla dessa mediciner. Jag har varit jätte restriktiv mot mediciner under ett par år, knappt tagit någonting alls förutom hälsokosttillskott, och nu har jag en gedigen medicinlista! Alla dessa biverkningar......det är inte klokt vilja risker jag utsätter mig för med vissa preparat. Risken är kanske inte så extremt hög, men OM jag får dem är ju dessa värre många gånger än det jag medicinerar emot!

Nu har jag ändå bestämt mig för att gå den här vägen. Jag har mer eller mindre lagt mitt liv i händerna på sjukvården. Jag måste nånstans tro på att sjukvården är så kompetent att de kan hjälpa mig en bit på vägen. De kommer inte att göra mig frisk, det vet jag och det står de för.

Komplementär medicin har ju varit det jag förespråkat och jag säger inte att jag släppt det. Inte alls! Men, jag tror att min sjukdom har gått för långt. Det såg mycket, mycket värre ut i buken än vad både jag och läkarna kunde föreställa oss. Jag törs inte avstå den vård/mediciner jag erbjuds nu för att istället fortsätta med alternativmedicin. Tyvärr, för jag tror i grund och botten att det är det absolut bästa för kroppen.

Jag hade tänkt att jag skulle återuppta några av preparaten som jag tagit förut, ex C -och D vitamin, Mariatistel, magnesium och lite annat. Men hur? Allt jag stoppar i mig hamnar ju i påsen! Jag skulle kunna klampa påsen så att jag tvingar maginnehållet kvar en stund men det blir högst osäkert hur mycket jag får i mig. Ja, jag ska fundera kring det där ett tag. Vi får se hur det blir!

Nu väntar jag hem Emelie, som varit i Stockholms skärgård och firat Valborg med Felix och hans mammas familj. Ska bli gott att krama om henne 🤗❤️.

Ha det gott ♥️♥️♥️

12 kommentarer:

 1. Carina, magsäckens syra bryter ner det mesta som hamnar dit. Nedbruten mat och vatten absorberas i tarmarna. Därför många kosttillskott säljs inkapslade: för att passera magen och brytas ner och absorberas i tarmarna. Så det är ganska meningslöst att stoppa i sig kosttillskott. Men du kan givetvis fråga din doktor. C-vitamin går kanske bra att äta. CBD-olja kan absorberas i munnen, under tungan. Själv äter jag olika kosttillskott för att eventuellt reducera påverkan av kemoterapi.
  Hoppas det blir varmare framöver, man är trött på kylan. Det blir skönt med promenader i den friska luften. Kramar💖

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du ser, då är det ju totalt meningslöst att ta kosttillskott. Men då kanske jag ändå kan ta t ex Mariatistel, chagatinktur och andra preparat som renar och stärker immunförsvaret? De är i vätskeform. Eller är upptaget av dem oxå i tarmarna?
   Jag håller med dig om värmen, den får gärna komma tillbaks. Skulle vilja vara ute mer, få frisk luft och lite soooool 😊.
   Kram ♥️

   Radera
 2. Allt upptag av ämnen sker i tarmarna vad jag vet. Finns speciella beredningar som gör att läkemedel kan tas som nässpray, plåster, under tungan mm. Bra att du tar morfin när du behöver, det bästa är när grunddosen är så hög att du slipper genombrottssmärta. Ha en bra dag. //Kram Ullis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, en viss del av läkemedel tas även upp av slemhinnorna i magen, frågan är hur mycket. Har en bekant som tar sina mediciner i tablettform då de inte finns i annan form och det funkar för henne. Men det är ju så klart osäkert.....
   ha det gott. Kram

   Radera
  2. Härligt att du har så mycket ny kunskap Carina. Tänker ändå att det måste vara specifika beredningsformer.//Kram Ullis

   Radera
  3. Vid närmare efterforskning (googling) framkom det att det finns läkemedel som till viss del absorberad i magsäcken. Som exempel angavs acetylsalicylsyra. Tror inte det är något man kan räkna med generellt dock.//Kram Ullis

   Radera
  4. Jag vet bara att en tjej äter epilepsimedicin i tablettform och hon stänger av pengen då 1 1/2 timme och det ger effekt.

   Radera
  5. Kan gälla parkinson också men handlar då om speciellt framtagen beredningsform.//Kram Ullis

   Radera
 3. Har läst på Google om absorption för att friska upp minnet. Det är nästan ingenting som absorberas från magen vidare till kroppen, lite vatten, lite polysacharider... magen har som funktion mekanisk och kemisk bearbetning av mat och vätskor, sönderdelning i beståndsdelar för att maten ska kunna upptas i tarmarna. Det finns vitaminer och kosttillskott i injektionsform på Vidarkliniken (Stockholms län). Du kan googla och kontakta dem om du vill. Ha en bra dag, Carina. Kram!💙

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé att kontakta Vidarkliniken för att rådfråga om detta. Tack, och kram

   Radera
 4. Va härligt att du orkar ha besökare och får innehåll i dagarna, lite mer sol nu bara så att vi kan njuta av den med! Jag antar din fot inte har blivit sämre i alla fall när du inte skrev nåt mer om den nu :-) Verkar som om du har bearbetat detta med att höja morfindos, och du ska komma ihåg att smärta är lättare att förebygga än att behandla, därför blir det mer effektivt att höja grunddosen så att smärtan inte hinner komma igenom, precis som nån skrev här innan om också. utsätt dej inte för extra smärta. Om du tycker medicinen tröttar så tänk på att också smärta tar din energi. Kram, Elisabet

  SvaraRadera
 5. Tack Elisabet, behöver höra sånt här 😊 Kram

  SvaraRadera