söndag 6 maj 2018

Trött de Lux / krångel

Ska börja med att tala om att katten var ute hela natten men på morgonkvisten kom hon hem. Vad vi kan se är hon inte skadad, tack och lov.

Jag har inte sovit så bra i natt heller. Vaknat flera gånger utan att veta varför men jag känner att jag har en inte oro hela tiden. Ovisshet tror jag det handlar om till stor del. Att inte veta vad som ligger framför mig med magen, stressar mig. Jag kan inte släppa det, det går inte att skjuta undan. Rädslan.....för smärta och ångest, den griper tag.

När teamet var hos mig igår började det läcka i venporten! Nej, inte i PEG:en, utan i PORTEN av alla ställen. Så blir jag rädd för att det ska bli krångel med den oxå. Jag orkar inte med mer krångel nu! Kan det inte bara få funka med allt det här tekniska runt omkring!!! Hur som helst slutade läckaget och sköterskan gjorde inget mer kring det. Så kom hon i morse och det började läcka igen! Hon har sina teorier om varför men jag vet inte vad det innebär och om det måste åtgärdas. Efter att sköterskan åkt somnade jag om och sov några timmar. När jag vaknade läckte porten igen. Det kan dock ha varit kvar sen fm så det måste inte betyda att det läcker igen..... men det är inte så svårt att tro det västa nu.

Jag är trött. Så trött. Både fysiskt och mentalt. Jag vill bara vara. Inga bekymmer, inga påfrestningar, inga belastningar. Tänk vad underbart det vore. Men vem har det SÅ bra? 😏

Det här med att ha det bra, har fått lite annan innebörd nu. Ja hela livet har ju fått en annan dimension. Men i den dimensionen jag befinner mig i just nu har jag det bra ur flera aspekter. Framför allt har jag människor omkring mig som älskar mig och som bryr sig om mig. DET är bland det viktigaste just nu. Tänk att möta all denna skit, frustration, sorg och allt vad det är, ensam! Utan andras stöd, närvaro och engagemang! Det hade varit outhärdligt. Jag har det också bra, som har privilegiet att bo och vistas i den här miljön där jag är. Ja, en kritvit strand och kristallklart vatten en liten bit härifrån hade varitctrevligt, men nu har jag iallafall ljömsebosjön, lugn och ro, fågelkvitter, tystnad..... jag är i en miljö där jag mår bra, och det väger också mycket.

Ja jag skulle kunna sitta här länge och rabbla upp både positiva och negativa saker som just min situation innebär, men jag tror ni vet det redan. Kärleken är iallafall för mig det absolut viktigaste jag har omkring mig och den är ovärderlig!

Nu, ska jag slumra en stund och titta på med ett halvt öga medan Jocke städar i verktygsboden 😊.
Ha en fortsatt bra dag. Hoppas ni kan njuta av solen och få lite ny energi! ♥️

15 kommentarer:

 1. Du är helt fantastisk Carina! Att du orkar vara positiv mitt i allt du går igenom! Vet du att du hjälper mig när jag oroar mig för hur min framtid med cancern kommer att bli? Jag ser att du hittar glädjen trots allt och det är SÅ uppmuntrande för oss andra som också har cancer. Tack! 😘💕
  Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var kul att höra Lisa. Det var det jag eftersökte själv när jag blev sjuk. Jag blir glad när du skriver att jag hjälper andra, det har även fler sagt, även dem som inte är sjuka. Så tack själv och stor kram 🤗❤️🌹

   Radera
 2. Skönt att katten klarat sej bra! Du behöver inte en skadad katt nu på allting annat. Jag tänker på venporten...behöver du den? Du ska ju inte få cellgifter, smärtlindring kan du få som plåster eller i smärtpump. Kommer du att behöva antibiotika i dropp? Vätskedropp? Vätska kan också ges i dropp subcutant, alltså under huden. Och detta att du redan har vätska lite på fel ställen i kroppen ger en signal om att du inte ska ta emot överdrivet mycket vätska, det kan göra mer skada än nytta för måendet. Blodprover då? tar de såna? Behövs porten till det? Jag bara spånar lite ifall det blir så att den där porten börjar läcka och bråka.
  Jag är imponerad av att du orkar ta fram det positiva i livet! :-)
  Kram, Elisabet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Elisabet, skulle jag bara fokusera på allt elände hade jag varit ett vrak just nu 😵. Porten används i dag till smärtpumpen och till närings- och vätskedropp, dagligen. Det finns ju som du säger andra alternativ. Blir så trött på allt krångel!
   Kram

   Radera
 3. Du om någon borde få ha det riktigt bra, inga bekymmer eller problem med saker som inte fungerar som de ska. Du och din familj skulle bara behöva få vara, få koppla av allt strul och njuta av varandra och tillvaron. I den bästa av världar är det nog så, men hur ofta är det så i verkligheten? Häromdagen tog vår yngsta katt en blåmes på altanen (som är innätad) och den klarade sig inte, jag grät floder och fick åka till sjukhuset och få en stelkrampsspruta efter dusten med katten! Kattelände! men jag älskar honom i alla fall... Så det var skönt att läsa att det gick bra med er kisse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var en lättnad att hon klarade sig 😊. Ja det är så i djurvärlden..... ”äta eller ätas”
   Kram

   Radera
 4. Smilla har försvarat sitt revir som inkluderar förstås hela familjen och kattan Smula. Hon är en lojal och duktig katta.
  Det är tråkigt att venporten läcker, det brukar de inte göra. Här är ganska begriplig förklaring från Vårdhandboken:
  "Extravasal infusion = LÄCKAGE
  Ansvarig läkare ska alltid kontaktas för åtgärd vid misstanke om extravasal infusion. Extravasal infusion kan uppstå om portnålen halkat ur läge, om katetern lossnat från porten, om katetern är traumatiserad och läcker eller om en stram fibrinstrumpa driver infusionen att backa längs kateterns utsida. SVP-katetern kan även klämmas sönder mellan revben och nyckelben. Röntgenkontroll bör göras om det råder tveksamhet kring kateterläget".
  Så: läkaren måste kontaktas omedelbart. Förstår att du är trött på tekniken som inte fungerar som den ska oavsätt vad som orsakar detta- personalens slarv eller materialfel. Hoppas det kommer att åtgärdas så fort som möjligt. Mycket fina dagar nu, man vill verkligen ha frid och njuta av våren. Ha en god fortsättning på våren, stor kram 💞

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Lioudmila. Jag ska visa sköterskan detta i morgon. Hittar jag vårdhandboken på nätet?
   Porten fungerar som den ska nu och jag hoppas det håller i sig så.
   Kram

   Radera
  2. Gå på www.vardhandboken.se, skriv sedan "port a cath, tryck på "komplikationer" och skrolla på "extravasal infution" som betyder läckage. Där står det bland annat att läkaren måste kontaktas på en gång.

   Radera
  3. Tack så jättemycket!
   Kram

   Radera
 5. Jag måste säga det igen : Du är så otroligt strong!! Jag är full av beundran!Allt elände som hela tiden dyker upp och du kan ändå hitta så mycket positivt. Hatten av. Förstår din oro över allt som kan gå fel med tarmar, PEG och port samt alla andra svåra tankar. Du prövas hårt. Känner verkligen med dig!! Gott att "kissekatten (ska vara med ett s här i Skåne) kom hem lyckligt och väl. Ta hand om dig! 💜💜💜
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket ♥️ Kram

   Radera
 6. Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra. Mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden. Älskar dig mammsi //Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom orden är så rätt ♥️
   Älskar dig Daniel ♥️♥️♥️

   Radera
 7. Underbart att känna sig så älskad vännen och ha så fina människor omkring sig.
  Kram
  /Kia

  SvaraRadera