lördag 24 mars 2018

Besök av onkologen

Fredag förmiddag fick jag besök av min onkolog, Birgit Johansson. Hon kom och satte sig på en stol bredvid min säng och vi pratade om situationen som är. Hon berättade att kirurgen, Kaj Wedenstam hade fått hård kritik för att han genomförde äggstocksoperationen. Kritiken kom framför allt från onkologer men även från hans egna. Operationen var dömnd att misslyckas från början och riskerna var stora, därav kritiken. Jag gjorde dock ett aktivt val själv och visste att jag tog en risk. Sen är det ju alltid omöjligt att förutse hur eländigt det kan bli. Från min sida faller ingen skugga på Kaj iallafall.

Birgit sa att det är dags att avsluta behandlingarna nu. Vården kan inte göra mer än att se till att jag inte har ont. Vi går in i en ny fas nu, där det bara handlar om palliativ vård. Nu är vi där, vård i livets slutskede. Jag ska fortsätta med letrozolen i syfte att hålla tillbaks Ascitesen. Ibrance sluter för mycket på kroppen och gör inte den nytta som är tänkt. Cytostatika är uteslutet, det skulle bryta ner min kropp direkt.

Jag är glad att det var just Birgit som levererade detta besked. Hon borde ha sett till att Jocke var med mig men annars pratade hon med mig på ett väldigt fint sätt. Hon sa att hon är tacksam över att få ha lärt känna mig, att hon gillar utmaningen i att patienter har egna tankar och idéer. Hon var tacksam över att ha fått dela vår resa.

Hon berättade lite om vård i livets slutskede, att slutet ska vara smärtfritt och värdigt. När det är riktigt mot slutet har jag rätt att få bli suiderad, mer eller mindre försänkt i dvala. Det känns skönt att veta att den möjligheten finns om tillvaron blir outhärdlig.

Det känns så overkligt allting. Som om vi pratar om någon annan. Mina anhöriga! Mina nära och kära! Hur kommer dom att hantera detta? Det känns viktigt att hinna ta ett fint avsked. Några månader sa Birgit. Det kan vara allt från två månader upp till ett år. Om jag bara slipper lida mer, om jag får slippa smärtsamma ingrepp och undersökningar......jag orkar ingen mer fysisk smärta. Jag tycker att jag fått mitt beskärda där.

Jag har nog inte tagit in det ordentligt. Det tar nog ett tag innan det når ända in.


29 kommentarer:

 1. Kära Carina, nu är det viktigaste att du blir fri från smärtan. När du är stabil med det får du komma hem. Jag förstår att du inte kan tänka rationellt och du har haft det så tufft sista veckorna.Du har verkligen slitit och varit så modig och tapper, du är helt otrolig ❤️nu måste du få ro i kroppen och bli smärtfri. Jag tänker på dig. Kram Annika 😘

  SvaraRadera
 2. Ah Carina,det är oerhört svårt..mycket jobbigt situation..livet..döden..är så nära varandra men så långt borta.Jag har varit med om flera förlust,plötsligt död och lidande död..Döden är inget ont för den är som död men efterlevande lever med denna sorg..men det är också en del av livet.gSnart blommar det körsbärs trä..det är symbol i japan för att "respektera livet som den varar,kort eller lång.."jag önskar dina smärtor försvinner,hoppas du får riktigt bra smärtlindring. Jag har aldrig känt dig men tack du delade din resa så öppen..jag vet inte om jag skulle ha mod att göra det..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och kram till dig ❤️❤️❤️

   Radera
 3. Hej carina! Tänker på dig och lider med dig. Hoppas du får a det så bra du kan och vara smärtfri. Du har varit så tapper och öppen med din sjukdom mot oss här ute i landet. Tänk bara på dig själv och låt din familj få pyssla om dig. Krama från Britt-Marie❤❤❤

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det ska jag verkligen göra ❤️ Kram

   Radera
 4. Jobbigt Carina att vara i din situation. Jag blir förstås starkt berörd, vet att jag kommer att få ett liknande besked inom en nära/relativt nära framtid. Tänker på din famlj också, ingen lätt situation för dom. Hoppas din vårdgivare kan komma tillrätta med kräkningar och smärta så du kan komma hem till familjen, katterna och odlingarna. Nu ska bara värmen komma så du kan sitta ute i en skön stol och njuta av våren.//Kram Ullis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det vore underbart att få komma hem och njuta av solen mot en varm husvägg 😊
   Kram ❤️❤️❤️

   Radera
 5. Tappra Carina jag lider med dig! Jag kan bara hoppas att du får en bra tid, får komma hem snart och bli smärfri. Jag beundrar dig för att du så modigt delar med dig!
  Kram Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sofia ❤️❤️❤️
   Kram

   Radera
 6. Lilla du, min hjältinna, inte var det att läsa ett sådant här inlägg jag vill starta min söndag morgon med... Du har fått mig att tänka annorlunda, inte klaga och gnälla på småsaker, jag har fått en annan livssyn tack vare dig. ❤️❤️❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carpe Diem ❤️❤️❤️

   Radera
 7. Så sorgligt!! Ja, hur tar man in ett sådant besked? Cancer kan vara så vidrigt grym när dessutom behandlingarna är fruktansvärda att utstå. Nu hoppas jag verkligen att du slipper kräkningar och smärta och att du tom kan ha mer än ett år framför dig! Hoppas också att du får komma hem så snart som möjligt - det gör gott för själen. Ta hand om dig 💜 💜 💜
  Kram kram

  SvaraRadera
 8. Tråkiga nyheter, dock är det viktigt att även om det är pallativ vård man får så kan man ändå leva ett bra tag med god livskvalitet. Jag hoppas innerligt att tiden står dig bi och att du får umgås med din familj och må bra. Min mor hade pallativ vård ett bra tag, och vi hade många trevliga stunder och samtal ibland glömde man även sjukdomen. Inget som är aktuellt att ta upp nu, men om det ger någon input så valde min mor att bli suiderad den sista veckan och de såg väldigt smärtfritt och lugnt ut.

  Kram Patrick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Patrik ❤️. Jag visste inte att suidering var ett alternativ förrän i måndags och det känns tryggt att veta att det finns.

   Radera
  2. Kram ❤️❤️❤️

   Radera
 9. Kära kära carina finns inga ord för det som du just berättat. Du finns i mina tankar....kloka och fantastiska du. Många kramar från sofie 💖

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack fina Sofie och kram till dig ❤️❤️

   Radera
 10. Finaste Carina! Finner inga ord men vet att samma besked kommer mig till mötes en dag. Tack för att du öppet delat med dig och jag önskar dig inget annat än en smärtfri och fridfull tid nu ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack fina du ❤️❤️❤️

   Radera
 11. Fina vännen, vilka tunga ord att höra. Förstår att det känns som om att prata om någon annan, det måste få ta tid att ta in.
  Du är en av dem som jag alltid gillat mest av dem jag jobbat med och kommer så att förbli. Tycker du är en helt otroligt mysig person, livet är definitivt INTE rättvist. Att följa din blogg har känts som en nära vänskap och känner mig priviligerad att fått göra det.
  Sänder mina varmaste styrkekramar till dig. Tänker på dig!!!
  /Kia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack fina Kia. Det var fina ord och värmer att höra ❤️ Jag är tacksam för att du följer och kommenterar min blogg. Stor varm kram till dig ❤️🌺❤️🌺❤️🌺

   Radera
 12. Hoppas nu att du kan få må bättre och slippa kräkningarna och inte lida! Kommer få samma besked i framtiden! Tänker på dig och hoppas att du snart får komma hem till din familj! Stor kram ❤️❤️ Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack fina Jenny och en stor kram ❤️❤️❤️❤️

   Radera
 13. Kära Carina, vilket tufft besked du fått och tufft uppdrag att berätta det för dina nära och kära. Jag känner en djup sorg inom mig för din och din familjs skull som jag lärt känna genom din blogg. Hoppas du snart kan åka hem, vara med dina käraste och andas in våren.
  Kan du inte kontakta den kirurgen, Kaj som föreslog sin hjälp när situationen blir outhärdlig och kunde hålla vid liv sina patienter med cancer i matsmältningssystem? Eller känner du dig kanske för trött för att ta ytterligare fight mot cancer?
  Det viktigaste är att du blir smärtfri. Hoppas du orkar med att fortsätta att skriva din blogg och dela med dig av dina tankar och känslor, bloggen är enormt uppskattad, den förmedlar mod och optimism trots allt!
  Mitt hjärta är med dig❤🌷

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är tuffa besked, verkligen. Kaj hade inte riktigt den vinklingen när han erbjöd din hjälp utan det handlade mer om att ge mig tips och råd kring peggen. Jag orkar inte ta fler fighter nu. Känner inte att det finns några sådana att ta.
   Nu ska fokusera på att bli smärtlindrad, få vara med familjen och få så mycket kvalitetstid det bara är möjligt.
   Stor varm kram till dig ❤️❤️❤️❤️

   Radera
 14. Varm kram till dig och din familj. Tufft besked att få och jag hittar inte ord nog att lindra. Vet att du kämpat outtröttligt och önskar dig bara lugn och ro och mycket kärlek. Kram Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anette. Stor varm kram ❤️❤️❤️

   Radera