onsdag 31 maj 2017

Några ord om Smärta

Jag vet inte vilket som är värst, själslig eller fysisk smärta? Olika till sin karaktär förstås och lindras på olika sätt. Eller kanske på samma sätt till stor del? Den som har en plågsam fysisk smärta säger nog att den är värst medan den som mår fruktansvärt psykiskt dåligt säger att den är värst. Det går inte att säga vilken som är värst....dom är hemska på sina egna sätt och vis. Och de söndrar och förstör båda två. Gör revor och sår på olika sätt.

Jag har under mitt 49-åriga liv mött människor som varit utsatta för smärta, både i kropp och själ. Jag harcuppkevt dem båda själv, jag har haft människor omkring mig som jag älskat som varit drabbade. Jag har vänner och bekanta, jag har tagit del av många människors livssituationer på nätet som har utstått såväl svår själslig som fysisk svår smärta. Jag vågar påstå mig veta att smärta är något som plågar människan.....

När jag hade problem med magen vaknade jag på nätterna av såna magsmärtor att jag "skrek" rakt ut. Det var fruktansvärt hemskt. Smärtan påverkade HELA mig, mitt humör, aktivitet, matlust, tålamod, förmåga osv. Den påverkade också min omgivning, i synnerhet den närmaste, i stor omfattning.  Jag kände mig tvungen att ta smärtstillande, knaprade morfin som en galning, mådde psykiskt dåligt av att behövs äta morfin då det strider mot min tro och vilja att stärka kroppen. Men en kropp som är i sådan smärta förgiftar hela människan.

Precis som själslig smärta också gör. Det är egentligen ingen skillnad. Det är också en känsla, den förgör, river och sliter, gör revor och sår. Den som upplever svår själslig smärta vill också skrika rakt ut mitt i natten. Själslig smärta kan också vara outhärdlig. Den kan slita hjärtat ur bröstet på en. Det kan vara svårt att förstå hur fruktansvärt ont det kan göra i själen om man inte upplevt det själv.

Oavsett om det handlar om fysisk smärta, eller smärta som sitter i själen, är stöd, uppmuntran och kärlek så oerhört viktig. Att någon säger i ord och visar i handling att jag finns här, när helst du behöver mig. Det finns nog ingenting som är viktigare än att känna att man inte är ensam, att man inte måste uthärda smärtan på egen hand.

Tänk inte att just du inte är viktig, att det finns så många andra som stöttar och visar omtanke. Tänk inte att du kanske stör, att du tränger dig på. Visa att du finns där. Visa att du har tiden, viljan och möjligheten att finnas till hjälp och stöd. Visa att du finns dör, Om du gör det. Om du inte orkar, kan eller vill är det också helt okej men gör ett medvetet och aktivt val och låtsas inte att du finns där om du inte gör det.

Att leva med smärta är svårt, oavsett om det handlar om fysisk smärta, eller smärta som sitter i själen.   Jag önskar att ingen skulle behöva uppleva den sidan av livet. Smärta är svår både för den som själv är drabbad och för dem som står nära och ser på, och som känner sig maktlösa inför möjligheterna att lindra.

Ingenting är beständigt. Ingenting är oföränderligt. Ingenting är omöjligt. Det finns alltid ett hopp, ända in i det allra sista. Det gäller att få fatt i det bara.....att inte ge upp, att inte förlora hoppet. Att tro på att det faktiskt kan bli en förändring till det bättre. Ingenting är omöjligt. Ingenting är ta mig fan omöjligt!  ❤️❤️❤️

Carpe Diem
Allt gott 🙏

14 kommentarer:

 1. Tack för det fina du skriver

  SvaraRadera
 2. Jag har ett motto som jag följt i en massa år: Allt går med lite vilja och räcker inte viljan så får man ta till våld! Oftast fungerar det med vilja även om jag lyckades riva sönder ett envist lakan häromdagen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok 😊 Ja ibland får man ta i i överkant 😂

   Radera
 3. Stor varm kram till dig!!!!
  Du har såååå kloka ord att förmedla.
  /Kia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack fina Kia ❤️ Stor kram till dig!

   Radera
 4. Carina jag har läst ditt inlägg flera gånger och kan förstås hålla med om mycket men inte allt. Kropp och själ hänger ihop och den kroppsliga smärtan leder ofta till psykisk smärta och tvärt om. Här har du utvecklat dina fina tankar på ett bra sätt. Tycker ändå att du är onödigt negativ till smärtlindrande läkemedel. Varför måste du må dåligt psykiskt för att du behövde ta morfin mot dina svåra smärtor som du inte kunde uthärda? Det tycker jag är sorgligt att läsa faktiskt. Jag har ännu inte behövt ta morfin men jag förstår att den dagen närmar sig och jag är tacksam för den smärtlindring jag kommer att kunna få och hoppas det hjälper bra. Jag brukar inte lägga mig i diskussioner om alternativ medicin men det här kändes inte bra och kan ge en känsla av att den som har smärta inte "kämpat" tillräckligt.//Ullis

  SvaraRadera
 5. Ullis, jag har skrivit ett inlägg kring detta, som svar på ditt inlägg. kram ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra Carina, har läst ditt inlägg. Fick bara för mig att jag skulle säga emot dig lite, för övrigt får du ju bara medhåll här på bloggen. Ämnet smärta är angeläget för oss och värt att diskutera.//Ullis

   Radera
  2. 😊😊😊 Jag gillar dig ❤️

   Radera
 6. Smärta är livshotande och sänker livskvaliteten till noll. Jag "tror" både på läkarvetenskapen samt det alternativa levernet. Som patient måste man vara påläst samt insatt i sin sjukdom samt behandling om vi nu pratar bc. Läkare är oftast helt okunniga om den alternativa vägen och som patient måste man vara kunnig för att inte störa ut ev medicinering. Jag får Letrozol inne på 3 året. Viktigt att då inte äta fytoöstrogener samt vissa andra växer som finns i bla hälsokost.
  Jag är vegetarian sedan 40 år så då vet jag hur potent vegetarisk mat kan vara.
  Tar även vissa kosttillskott.
  Men den svåra smärtan sätter in då måste man ta den hjälp som finns och prova om den hjälper och hur man mår på den. Kram / Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig till fullo kring det du skriver om smärta. Varför ska man inte äta fytoöstrogener när man äter letrozol? Vad jag har förstått så sätter sig fytoöstrogenerna på samma receptorer som kroppens egna östrogen och dessa tas därför inte upp i kroppen, vilket är bra. Letrozol gör väl samma sak?
   Kram

   Radera
  2. När man tar antihormoner så ska östrogenet ner på noll, eller inte bildas alls som det är med Letrozol. Men om man nu underkastar sig denna behandling så måste man se upp med fytoöstrogener då de bildar östrogen. Pumpafrön är en annan produkt. Då jag hittade en produkt för sömnbesvär Zenvbev var baserat på pumpa så blev jag rekommenderad att avsluta (funkade bra för övrigt då de bildar melatonin som stödjer sömn) vidare så ska man inte ens ta lokalt östrogen i sidan för torra slemhinnor utan allt ska vara hormonfritt. Medicinen Tamoxifen funkar lite annorlunda, med andra biverkningar samt sägs inte vara lika effektiv men är ändå ett bra preparat.

   Radera
 7. Ok......tack då vet jag. Låter dock svårt att hålla reda på då det är fytoöstrogener i mycket.

  SvaraRadera