Häll mjölken i en glasburk som rymmer 1½ liter. Ha i svampen, sätt på en duk med gummisnodd och ställ på en plats där den får stå orörd. Den ska stå i 48 timmar innan den är klar att äta.
Jag gjorde i ordning min första laddning i kväll och det kommer nu att ta 48 timmar innan den ska silas av. Jag kommer att uppdatera det här inlägget när det är dags för slutklämmen av kefirtillverkningen.
Kefirsvampen har jag fått av en kvinna som jag träffat på Facebook. Det finns en grupp som heter Tibetansk kefirgryn utdelning. Enligt gammal tradition eller sed så ska svampen inte säljas eller köpas utan ska ges bort. I den här gruppen kan man alltså få svampen skickad till sig mot en självkostnad för frakt på ca 40 kr. Fördelen med att göra egen kefir är att den innehåller betydligt fler bakteriekulturer än den som köps i handeln, vilket gör den nyttigare och mer hälsosam. Kerfiren sägs även vara bra mot cancer. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar