onsdag 28 oktober 2015

Njurrening

Nedanstående är hämtat från www.stegforhalsa.se

Det är värt att komma ihåg att dina njurar spenderar hela dagen med att rena blodet genom att eliminera avfall och gifter. Ta inte denna viktiga funktion för givet, för din hälsa och livskvalitet är beroende av den.

Värdet av att rensa dina njurar
Dina njurar slutar aldrig arbeta. De filtrerar blodet, renar det, tar bort överflödigt salt och gifter samt utlöser hormonutsläpp. Som ett resultat av allt detta regleras ditt blod bättre och din kropp får balanserade elektrolyter. Många underskattar värdet av dessa organ och skadar dem omedvetet genom att leda ohälsosamma livsstilar. Med tiden visar sig dock problemen. Deras kreatinnivåer höjs, njurfunktionen går förlorad och filtreringen av blodet saktas ned. Du känner dig då trött och sjuk, och om du trodde att ditt liv var komplicerat nu kan du tänka dig hur det skulle vara att gå på dialys. Du kanske till och med känner någon som upplever detta nu, och då bör du förstå vikten av att hålla njurarna rena, friska och starka.

Tecken på att dina njurar har problem
 • Kontinuerlig trötthet
 • Svullna ben, framförallt vid vristerna
 • Klåda på kroppen och nervositet
 • Frekvent urinering i mycket större mängder än vanligt
 • Brist på aptit, kräkningar och yrsel
 • Händer och fötter som somnar
 • Konstant längtan efter att sova
 • Fläckar på huden som mörknar
5 sätt att avgifta njurarna
1. Bikarbonat
Bakpulver
Du har säkerligen hört talas om denna rekommendation. Bikarbonat agerar som en naturlig elektrolyt som hjälper till att kontrollera och reglera surheten i blodet (pH-värdet). Bikarbonat hjälper till att bibehålla optimalt pH-värde, och minskar dessutom risken för att njursten bildas samtidigt som njurfunktionen rent generellt förbättras. Det är bra att dricka ett glas vatten med en tesked bikarbonat minst tre gånger per vecka.

2. Fördelarna med äppelcidervinäger
Äppelcidervinäger
I detta fall innehåller äppelcidervinäger en syra som är fördelaktig för njurarna. Vid första anblicken kan detta verka motsägande eftersom vi inte försöker höja surheten i blodet, men det som gör att äppelcidervinägern verkligen fungerar är dess förmåga att främja god matsmältning och avgifta njurarna. Prova att dricka ett glas vatten med en matsked äppelcidervinäger efter din huvudsakliga måltid.

3. De bästa naturliga örterna för dina njurar
MaskrosFytoterapi är ett perfekt sätt att rensa njurarna eftersom det filtrerar blodomloppet, minskar inflammation och förebygger att njursten bildas.
 • Basilika: Denna ört är utmärkt för att undvika smärtsam njursten. Du kan göra ett te med fem basilikablad och en matsked honung.
 • Maskros: Detta är en av de bästa örterna för matsmältningen, levern och njurarna. Den är fantastisk för avgiftningar. Gör bara ett te med två teskedar torkade blommor och koka dem i 15 minuter. Att dricka det en gång per dag är perfekt.
 • Ingefära: Om du redan är galen i ingefära har vi goda nyheter för dig. Den anses vara en av de bästa naturliga rötterna för att behandla problem som inflammation, smärta och infektioner, och den både renar och stärker levern och njurarna.
4. De bästa frukterna och juicerna
Granatäpple
 • Vattenmelon: Detta är en läkande frukt och naturlig medicin för njurarna. Varför? Eftersom den innehåller stora mängder vatten och, framförallt, hjälper till att rena kroppens vävnader och blodomlopp. Kom ihåg att den alltid är bäst att ätas färsk.
 • Granatäppeljuice: Tack vare dess sammandragande egenskaper är denna syrliga juice en viktig del av en hälsosam diet som du inte bör missa.
5. En matsked olivolja med citron på morgonen
Citron
Som du vet är olivolja rik på oljesyra, vilken har antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att vårda din kropp. Den är även packad med enkelmättade fetter som är bra för njurarna. På morgnarna blandar du bara en matsked olivolja med några droppar citronsaft för att förebygga att njurstenar bildas.

Livsmedel som är bra för dina njurar

Betor
Betor har avgiftande och vätskedrivande egenskaper som gör dem ett utmärkt val för att förbättra dina njurars hälsa. Betor är rika på kalium och rekommenderas för att stärka och rensa njurarna, levern och gallblåsan.
För att kunna njuta av dess fördelar rekommenderar vi att du dricker dem som juice tillsammans med några morötter eller att du har några i en sallad eller annan mat.

Blåbär
blueberriessve
Blåbär avgiftar inte bara njurarna utan de kan även rensa blåsan. De förbättrar njurarnas funktion och förebygger infektioner genom att motverka bakterieväxt. Blåbärsjuice borde drickas på tom mage.

Fullkorn
Fullkorn är kända för att de är en utmärkt källa av fiber, vilket hjälper kroppen att eliminera gifter och avfall. Korn hjälper till att minska vätskeretention, vilket rensar njurarna på samma gång.

Selleri
celerysveSelleri består mestadels av vatten, men det innehåller viktiga vitaminer och mineraler så som alfatokoferol eller vitamin E, beta-karoten eller vitamin A, vitamin C,  och folsyra, för att bara nämna några. Tack vare dess mineralinnehåll och vätskedrivande egenskaper är selleri rekommenderat för att det kan på ett naturligt sätt rensa njurarna och hjälpa till att eliminera avfall. Drick som juice, ha i en gryta, eller lägg några i en sallad som du kan njuta av.

Lökar
Lökar är rika på flavonoider, speciellt quercetin, en stark antioxidant som stärker hälsan på organ. Lökar hjälper även till att reglera matsmältningen och eliminerar gifter och rester från kroppen.

Jordgubbar
strawberriessve
Jordgubbar innehåller starka antioxidanter som hjälper till att skydda strukturen på cellkroppar och förebygger oxidativ stress. Att inkludera mer jordgubbar i din kost förbättrar njurarnas hälsa, förebygger inflammation och hjälper till att rensa kroppen på ett naturligt sätt.

Vattenmelon
Vattenmelon är en av de bästa ingredienserna du kan äta för att stärka njurarna och bekämpa urinvägsinfektioner. Vattenmeloner är inte bara goda, de innehåller 93% vatten vilket gör att de bara ger 20 kalorier per 100 gram. De innehåller även starka antioxidanter och är en rik källa för viktiga mineraler som kalium och magnesium. Denna supermat rekommenderas för att behandla och förebygga åkommor som cystit, njurstenar, urinvägsinfektioner, och vätskeretention.

Ananas
pineapplessve
Ananas har otroliga vätskedrivande egenskaper som gör den till en utmärkt kompanjon för att förbättra hälsan på njurarna. Denna exotiska frukt är rik på vitamin C-, kalium- och bromelainenzymer som tillsammans bekämpar infektioner, lindrar inflammationer, stimulerar matsmältningen, och sänker risken för njurstenar.

Potatis
Potatisar är fulla av vitaminer och mineraler som hjälper till att behandla och förebygga njurstenar. De är en otrolig källa av stärkelse, kalium, magnesium, kalcium, fosfor, B-vitaminer, och vitamin C. Dessa viktiga vitaminer och mineraler arbetar tillsammans för att stärka och rensa viktiga organ och bryta ner stenar.
För att tillreda rekommenderar vi att du kokar potatisarna med skinnet på eller att du gör en dryck på skinnet, vilket kan ätas rått eller kokat (så länge som de blivit grundligt tvättade).

Vattenkrasse
watercresssve
Källfräne, även känd som vattenkrasse, har vätskedrivande egenskaper som gör det till en utmärkt behandling för att rensa njurarna. Denna växt förebygger och bekämpar bildningen av stenar i njurarna och urinblåsan, samt bekämpar vätskeretention och hjälper till med att avgifta kroppen.
Det enda du behöver göra för att ta del av dessa fördelar är helt enkelt att utvinna dess juice och dricka det osötat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar