OMEGA 3 EPA
OCH DHA-NIVÅ
Nivån
på marin omega-3 EPA och DHA i din fettsyrorprofil bör helst ligga över 8%
(grön zon, kostmål) MITT VÄRDE 3 %, för
de totala fettsyrorna. Om nivån faller under 4% (röd zon) kan kroppen uppleva
svårigheter att upprätthålla normal cell- och vävnadsutveckling (homeostas). Om
Omega-3 (EPA + DHA) nivån är under 8% (röd eller gul zon) kan du dra nytta av
att ändra din kost enligt "Ditt kostråd".
Omega-3 (EPA + DHA) Nivån är det kombinerade procentsatsen av de marina
omega-3-fettsyrorna EPA och DHA av det totala värdet av fettsyror som finns i
blodet. Fettsyreprofilen i blodet representerar de typer av fetter din kropp
har tillgänglig för energi och för att utveckla celler och vävnader.
Omega-3
(EPA + DHA) Nivån är en viktig determinant i många sjukdomsprocesser, inklusive
hjärtsjukdomar, hyperspänning, insulinresistens och diabetes, astma,
depression, ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) och mer.
Betydelsen
av ett korrekt balans mellan de långa kedjorna essentiella fettsyror AA
(omega-6), EPA (omega-3) och DHA (omega-3) kan inte överbetonas, eftersom
hjärnan, nerverna, ögonen, bindväven, huden, blodkärl, och varje cell i kroppen
beror på en rätt balans för optimal funktion.
Den marina omega-3-eikosapentaensyraen (EPA) är den viktigaste omega-3-fettsyran
som finns i muskler och lever, medan den marina omega-3-docosahexaensyraen
(DHA) dominerar ögonen, sperma och hjärnbarken.
Omega-3-fettsyran DHA är avgörande för en hälsosam utveckling av hjärnan och
näthinnan, särskilt för tidiga spädbarn, eftersom det står för 40% av
hjärnmembranfosfolipiderna. Bra intag av DHA är förknippat med flera
hälsofördelar, inklusive hjärnans och retinaltillverkning, åldrande,
minnesbildning, synaptisk membranfunktion, fotoreceptorbiogenesfunktion och
neuroprotektion.
OMEGA3 BALANS
Omega-6
(AA) / Omega-3 (EPA) Balansen mäts som förhållandet mellan
"vegetabilisk" omega-6-arakidonsyra (AA) och den marina
omega-3-eikosapentaensyraen (EPA) i din fettsyraprofil. Detta AA /
EPA-förhållande representerar andelen vegetabiliska oljor vs marina oljor i din
kost. Ett
överskott av vegetabiliska omega-6 fettsyror kommer att göra din diet
obalanserad och pro-inflammatorisk.
Obehandlade inflammationer som härrör från Omega-6 (AA) / Omega-3 (EPA)
-balansen är över 9: 1 (röd zon) kommer att lägga en kropp på "eld",
medan kontrollerade inflammationer stöder immunsystemet och allmän hälsa.
Omega-6 (AA) / Omega-3 (EPA) Balansen måste vara under 3: 1 (grön zon, kostmål)
MITT VÄRDE: 5:1, för att hjälpa din kropp att kontrollera inflammationsprocessen.
Detta är sant så länge som både omega-6-arakidonsyra (AA) och den marina
omega-3-EPA är i normala halter i fettsyrorprofilen. Om Arachidonsyra (AA)
formationseffektivitet är under 30% (gul eller röd zon) kan ett till synes gott
AA / EPA-förhållande fortfarande vara ett problem för cellmembranfunktionen,
och du rekommenderar att du läser kapitlet om "Arachidonsyra (AA )
Formationseffektivitet ".
Om Omega-6 (AA) / Omega-3 (EPA) -balansen är över 3: 1 (gul eller röd zon) kan
du dra nytta av att ändra din kost enligt "Din kostråd".
Balansen
hos de essentiella fettsyrorna omega-6 och omega-3 är viktig för att
upprätthålla både normal cell- och vävnadsutveckling (homeostas) och mental
hälsa under hela livscykeln. Fettsyrorna har många funktioner i kroppen, som är
föregångare till lokala "hormoner" i cellerna som prostaglandiner,
leukotriener och tromboxaner som reglerar alla inflammationer, jämnhet och
glatt muskelkontraktion och avslappning.
Viktiga fettsyror AA (omega-6), EPA (omega-3) och DHA (omega-3) är också
viktiga komponenter för alla cellmembraner, och omega-6-arakidonsyran (AA)
konkurrerar direkt med marinomega-3 eikosapentaensyra (EPA) för införlivande i
cellmembran.
Ett lågt AA /
EPA-förhållande har föreslagits som ett index för optimal hälsa. Det är välkänt
att de relativa mängderna omega-6 (AA) och omega-3 (EPA och DHA) i
cellmembranet är ansvariga för att påverka cellulära funktioner. Hos människor
är hjärnan det mest framstående organet i biologisk utveckling. Hjärntillväxt
och utveckling är en huvudprioritering av kroppen. I hjärnan ligger balansen
mellan omega-6 och omega-3 nära 1: 1 och i överensstämmelse med data från de
evolutionära aspekterna av kost och genetik. Därför har ett förhållande av 1:
1-2: 1 omega-6 / omega-3 fettsyror föreslagits som målförhållande för hälsa.
Slår på
"elden"
Inflammation är inte nödvändigtvis en dålig sak; inflammation är det första
steget i vävnadsreparation och hjälper till att aktivera vårt immunsystem. Men
om inflammationssvaret lönar sig, kan det vara förödande för vår hälsa.
Alla kroniska inflammatoriska sjukdomar kännetecknas av ökad bildning av
inflammatoriska cytokiner såsom IL-1 och IL-6 tillsammans med leukotrien LTB4
framställd av omega-6-arakidonsyra (AA). De namngivna bioaktiva komponenterna
från AA är ansvariga för att initiera och fortsätta inflammationer (kronisk
inflammation). Bioaktiva komponenter från AA är också direkt involverade i
utveckling av smärta.
Obalanserad och pro-inflammatorisk konsumtion av omega-6 och omega-3 fettsyror
påverkar signifikant cellulär kommunikation och inflammatoriska störningar. Obalans
av omega-6 och omega-3-fettsyror har observerats i många sjukdomar, inklusive
hjärtsjukdomar, hyperspänning, insulinresistens och diabetes, astma, smärtsam
menstruation, depression, ADHD, senilitet, tvångssyndrom kännetecknas av
påträngande tankar och depression karakteriserad av att känna sig rastlös,
orolig, trött och värdelös.
Släcker
"elden"
Ämnen som dämpar inflammation kommer att skydda mot kardiovaskulära och
andra inflammatoriska sjukdomar. Tyvärr kommer en hög Omega-6 (AA) / Omega-3
(EPA) Balans och en hög oxidativ stressnivå att driva inflammatoriska sjukdomar
som allergier, psoriasis och artrit.
Viktiga motåtgärder innebär att oxidationsspänningsnivån reduceras och att
överskott av omega-6-arakidonsyra omvandlas till inflammatoriska produkter. Detta
kan uppnås genom att följa "Balanced Diet Maintenance Advice" och öka
intaget av biologiskt aktiva antioxidanter (flavonoider) från oliver och
samtidigt minska Omega-6 (AA) / Omega-3 (EPA) -balansen under 3: 1.
"Balanced Diet Maintenance Advice" kommer att dämpa hyperaktiva
monocytceller i immunsystemet; samtidigt motverkar oxidation av LDL-kolesterol.
Den marina omega-3 EPA hjälper också till att minska blodplättarnas aktivitet. Detta
sänker koagulationshastigheten när en blodpropp bildas efter att kärlväggen har
splittrats och plack in i blodomloppet i processen med ateroskleros.
Upplösningen
av inflammation är inte bara en passiv avslutning av inflammation, utan snarare
en aktiv biokemisk och metabolisk process som aktiverar specifika mekanismer
för att främja normal cell- och vävnadsutveckling (homeostas). Viktiga
deltagare är lipoxiner framställda av omega-6-arakidonsyra (AA), resolviner
framställda av marin omega-3 EPA och DHA, protectins framställda från DHA och
neuroprotektiner som produceras från fri DHA i hjärnan.
Nervcellerna
i hjärnan producerar snabbt fritt DHA under onormal elektrisk aktivitet och
stroke. Dessa bioaktiva komponenter verkar på såväl medfödda som anpassade
immunceller, såsom T-celler, dendritiska celler och fagocytiska celler, som
verkar som en länk mellan de två immunsystemen. Det följer att AA, EPA och DHA
representerar en molekylär länk mellan de två immunsystemen.
Lipoxiner, resolviner och protectiner har potenta multilevelmekanismer för
verkan i sjukdomsmodeller och främjar upplösning av mun-, lung-, njure-, hud-,
mage- och tarminflammation (gastrointestinal) samt vävnadsskador som orsakas
när blodtillförseln återkommer efter en period av brist av syre efter en stroke
(ischemia-reperfusionsskada) och under bildandet av nya blodkärl (angiogenes).
En stroke orsakas av blodpropp som blockerar blodtillförseln till ett lokalt
område i hjärnan. Det här områdets behov av syre och näringsämnen är inte täckt
och lokal skada på omgivande vävnader uppstår. Denna skada förstärker därefter
rancitet och inflammation när blodtillförseln återupprättas. Gratis DHA
försöker motverka miljöskador och återupprätta normala förhållanden (homeostas)
genom att omvandlas till neuroprotektin D1, ett ämne som skyddar celler mot
rancitet och molekylära signaler som beställer celler att dö.
Gravida
kvinnor uppmanas att stänga av "elden".
En korrekt balanserad och antiinflammatorisk kost av omega-6 och
omega-3-fettsyror är avgörande för hälsan hos alla gravida kvinnor och deras
barn, eftersom barnets utvecklande av hjärnan och nervsystemet kräver stora och
balanserade mängder omega-6 och omega-3 fettsyror som måste komma från mamman.
En bra balans mellan omega-6 och omega-3-fettsyror kommer att stödja mental
hälsa och nervfunktion, ett hälsosamt hjärta och cirkulationssystem, mag-,
tarm- och lungfunktion, och till och med hälsosam hud, hår och naglar.
Arachidonsyra
(AA) formationseffektivitet
Arachidonsyra
(AA) Formation Effektivitet bör vara över 30% (grön zon, kostmål) MITT VÄRDE 32.2%, för att
stödja din kropps behov av omega-6-arakidonsyra (AA). Om Arachidonsyra (AA)
Formationseffektivitet är under 30% (gult eller rött värde) rekommenderas du
att inkludera "Special Arachidonsyra Dietary Advice" som ett tillägg
till din allmänna kostråd.
Arachidonsyra (AA) Formationseffektivitet mäts som förhållandet mellan
essentiella fettsyraarakidonsyra (AA) och omega-6 linolsyra (LA) i procent. Detta
index återspeglar hur effektiva enzymerna är vid omvandling av dietisk omega-6
linolsyra (LA) till omega-6-arakidonsyra (AA). Enzymerna i sig kan vara
nedsatta, uppreglerade eller fungera inom normala gränser.
Ett
lågt förhållande mellan "vegetabilisk" omega-6-arakidonsyra (AA) och
den marina omega-3-eikosapentaensyra (EPA), presenterad som Omega-6 (AA) /
Omega-3 (EPA) Balance, har föreslagits som en index av de fördelaktiga
effekterna av marina omega-3 s. Detta är bara sant så länge som både
omega-6-arakidonsyra (AA) och den marina omega-3-EPA är i normala halter i
fettsyrorprofilen.
Om
både AA och EPA har reducerade nivåer kan ett till synes gott AA /
EPA-förhållande fortfarande vara ett problem för cellmembranfunktionen. En låg
EPA-nivå kan bero på en fettfri eller allvarlig marina fettbegränsad diet,
såsom en vegetarisk kost. Detta förklarar varför hälsafördelningen av
vegetarianism är så nedslående. En låg AA-nivå kan bero på nedsatt
enzymaktivitet i AA-syntesen eller otillräcklig omega-6-linolsyra (LA) -förbrukning
från en fettfri eller kraftigt fettbegränsad diet.
Otillräcklig konsumtion av dessa essentiella fettsyror kan leda till utbrott i
eksem, beteendestörningar, ökad törst, tillväxtimpedans och försämrad
sårläkning.
De enzymer som är involverade i metabolismen av omega-6 linolsyra (LA) till
omega-6-arakidonsyra (AA) och vegetabilisk omega-3-alfa-linolensyra (ALA) till
marin omega-3 EPA delas. Tävlingen för dessa enzymer begränsar hastigheten av
AA och EPA-syntes från sina prekursorer LA och ALA.
Beroende
på gener som är involverade i metaboliseringsvägen för LA och ALA (FADS1 och
FADS2) kan enzymerna försämras, uppregleras eller fungera inom normala gränser.
Kända
genetiska varianter i FADS1 och FADS2 är associerade med högre LA och lägre
AA-nivåer i fettsyraprofilen. Även om EPA ligger vid normala
fettsyrorprofilnivåer kan låga nivåer av AA leda till nedsatt
cellmembranfunktion som kan uppstå som neurologiska underskott. Låga nivåer av
AA kan också predisponera en person för otillräckligt immun- och
inflammatoriskt svar, vilket kan leda till frekventa infektioner eller försenad
sårläkning.
Höga eller till och med normala nivåer av omega-6 linolsyra (LA) tillsammans
med låg omega-6-arakidonsyra (AA) skulle föreslå minskad
delta-6-desaturasaktivitet eller nedsatt AA-syntes. Personer som är sårbara på
grund av genetisk variation i desaturering och förlängningsenzym av metaboliska
omega-6 och omega-3-vägar kan inte uppnå en optimal AA-nivå från LA i deras
fettsyrorprofil. Detta påverkar direkt deras kostbehov och de rekommenderas att
följa "Special Arachidonic Acid Dietary Advice".
Cell
Membrane Fluidity Index
Cell Membrane Fluidity Index speglar
hur effektiv dina celler interagerar inom sin miljö. Om
cellmembranfluiditetsindexet är över 4: 1 (gul eller röd zon) MITT VÄRDE 14, kan du
dra nytta av att ändra din kost enligt vad som rekommenderas i "Din
kostråd". Cellmembranfluiditetsindex mäts som förhållandet mellan mättade
fettsyror och den marina omega-3 essentiella fettsyran eicosapentaoeninsyra
(EPA) och docosahexaonsyra (DHA).
Cellmembrankomposition
och strukturarkitektur är kritisk för cellernas hälsa och därmed kroppen. Å ena
sidan måste membranet vara styvt nog för att tillhandahålla ljudcellulär
strukturell arkitektur. Å andra sidan måste membranet vara tillräckligt vätska
för att tillåta näringsämnen i och släppa ut produkter, liksom att tillåta fri
flytning av cellulära receptorer i dess fosfolipider bi-skikt.
Dessa
receptorer är dockningsstationer för hormoner och andra bioaktiva näringsämnen
som djupt påverkar cellernas livskraft. Ett exempel är LDL-kolesterol, ett
lipoprotein som transporterar lipider från levern till cellerna. Proteindelen
av LDL-partikeln förbinder till en särskild receptor på cellemembranytan,
vilket gör det möjligt att leverera fettsyror till cellen. Idealt sett bör de
cellulära receptorerna flytta runt på membranytan "som flottor på en
flod".
Ju
mer mättade fetterna är i ett membran, desto snabbare är membranet. Omvänt är ju fler
fleromättade fetterna i ett membran, desto mer fluid blir membranet. Omega-3
DHA är den mest fleromättade fettsyran i kroppen med sex dubbelbindningar, och
gör mer än något annat fett för att främja membranfluiditeten. Celler med låg
DHA i deras membran (och högre styvhet) har onormal receptorbindningskapacitet.
I vissa fall uppenbarar detta sig som en starkare bindning, vilket orsakar
överdriven respons på hormoner. Ett exempel är angiotensin, ett hormon som
orsakar blodkärl och stryker blodtrycket. Ökad intag av DHA ökar cellmembranets
fluiditet, återställer normal receptorfunktion och affinitet för angiotensin. Detta
bidrar till att förklara varför fiskolja minskar blodtrycket vid högt blodtryck.
Med andra hormoner påverkar överdriven membran-styvhet receptorbindning. Serotonin
är ett hormon som reglerar kroppstemperatur, tarmrörelser, humör, sömn,
sexualitet, aptit och kognitiva funktioner som minne och lärande. Låga nivåer
av serotonin är kopplade till depression, ångest och migrän; och effekterna av
serotonin reduceras när serotoninreceptorer avgraderas. Forskare tror att detta
kan förklara associeringen mellan låga marin omega-3 DHA nivåer och PMS och
depression; såväl som högt blodtryck och bröstcancer.
Ett annat viktigt exempel är insulin. Celler med minskad membranfluiditet har
visat sig vara insulinresistenta, eftersom insulin inte längre kan binda till
dess receptorer på cellytan. Insulinresistens spelar en viktig roll i
utvecklingen av hjärtsjukdomar, högt blodtryck, diabetes och central fetma. En
högkolhydratdiet är tänkt att främja utvecklingen av insulinresistens, inte
bara på grund av en överdriven glykemisk belastning utan även för att överskott
av glukos omvandlas till mättat fett i kroppen, ökade mängder av mättat fett i
cellmembran och därmed cellmembran styvhet. I plasmaprofilering av
icke-diabetiska vuxna korreleras plasm triglycerider som innehåller övervägande
mättade eller monoättade fettsyror positivt med insulinresistens, medan
triglycerider som innehåller övervägande marina essentiella fettsyror EPA och
DHA korrelerar negativt.
En proinflammatorisk fettsyraprofil från en obalanserad och proinflammatorisk
diet kan dramatiskt öka delta-6 och delta-5-desaturasaktiviteten, vilket
generellt leder till ökad omega-6-arakidonsyra (AA) -syntes och en större
tendens till inflammatoriska tillstånd.
När
insulinresistens utvecklas minskar delta-6 och delta-5-aktivitet, vilket
resulterar i att ökande mängd mättade fetter införlivas i cellmembran. Detta
förvärrar ytterligare insulinresistensen.
Således kan omega-3 EPA och DHA, som kan bekämpa inflammatoriska tillstånd, och
medföra förbättringar av cellmembranets fluiditet och insulinreceptorkapacitet,
vara kliniskt användbara som en del av en omfattande behandlingsregim som
syftar till att korrigera insulinresistens.
Mental
styrka
Mental
styrka Index reflekterar din humör och kognitiv status. Om mentalstyrkaindex är
över 1: 1 (gul eller röd zon) MITT VÄRDE 1.8, kan du dra nytta av att ändra din kost enligt vad som
rekommenderas i "Din kostråd".
Mental styrka Index mäts som förhållandet mellan omega-6-arakidonsyra (AA) och
den marina omega-3 essentiella fettsyran eicosapentaoenic acid (EPA) och
docosahexaoenic acid (DHA).
En
adekvat tillförsel av marina omega 3-fettsyror EPA och DHA i din kost är
avgörande för nervsystemets utveckling och funktion. Hjärnan är nervsystemets
kontrollcenter. Det övervakar och kontrollerar kroppens reaktion på information
från syn, hörsel, lukt och smak.
Stämningsprofilen påverkas signifikant av Omega-6 (AA) / Omega-3 (EPA)
-balansen. En kostförändring från ett obalanserat proinflammatoriskt värde över
9: 1 till ett värde mindre än 5: 1 påverkar omedelbart ett antal faktorer
relaterade till mental hälsa på ett signifikant sätt, särskilt hos barn med
ADHD och äldre deprimerade individer.
Detta
har också visats både i depressiva sjukdomar och bland missbrukare. Daglig
administrering av 3 g av omega-3s EPA och DHA i 3 månader minskade signifikant
känslor av ilska och ångest bland substansmissbrukare jämfört med
placebogruppen.
En antiinflammatorisk Omega-6 (AA) / Omega-3 (EPA) Balans i nervcellerna
främjar snabb förståelse av information, analys av information, beslutsfattande
och förmåga att upprätthålla en fortsatt koncentration. Dessa är färdigheter
som är oerhört viktiga i alla dagliga aktiviteter.
Psykologisk
stress och depression
Obalans
mellan marin omega-3 EPA och DHA och omega-6 arachidonsyra (AA) i nervceller
påverkar mönstret av nervsignaler. Sådan obalans kan vara en viktig länk till
den nyligen observerade ökningen av mildare psykiska störningar hos den vuxna
befolkningen, med symtom som trötthet, ångest, stress, dålig koncentration,
aptitlöshet, sömnproblem och energitab.
Det finns bevis på att förändringar i fettsyrorprofilen kan inducera
depression. Psykologisk stress hos människor inducerar framställning av
proinflammatoriska cytokiner. Ökad omega-6 (AA) / Omega-3 (EPA) Balans i
perifert blod kan orsaka överproduktion av cytokiner som IL-1 och IL-6.
Marine omega-3 EPA och DHA kan också fungera som humörstabilisatorer. EPA
reducerar cytokinproduktionen och påverkar humör och känslomässiga tillstånd på
ett signifikant sätt. Ökat DHA-intag kan öka plasmaproduktet serotonin. Serotonin
är en signalsändare som arbetar på synaptisk nivå i nervsystemet som tillåter
att nervceller överför elektriska eller kemiska signaler till enskilda
målceller.
Serotonin är viktigt för reglering av kroppstemperatur, tarmrörelser, humör,
sömn, sexualitet, apatit och kognitiva funktioner som minne och lärande i
centrala nervsystemet. Låga nivåer av serotonin kan leda till klinisk
depression, migrän, ångest och mer.
Serotoninreceptorns antal och funktion försämras av cellmembran, vilka är
överdrivet styva på grund av ökade nivåer av mättade fettsyror och reducerade
nivåer av marint omega-3 EPA och DHA. Detta ger en teoretisk rationell koppling
av fettsyrorprofilen med standardreceptor och neurotransmitterteorier av
depression; och med den nya "re-wiring" teorin.
Mental styrka Index kan betraktas som en biomarkör för depression. Värdet av
denna biomarkör kommer att öka med ett högt intag av omega-6 linolensyra (LA)
och ökad endogen produktion av omega-6-arakidonsyra (AA). Kosttillskott av de
marina omega-3-fettsyrorna EPA och DHA kommer att förbättra biomarkörens värde.
Effekter
på lärande och minne
Barndomen
och åldern är två kritiska och sårbara stadier i livet när tillförseln av marin
omega-3 i form av EPA och DHA är grundläggande för en bra hjärnfunktion. I
dessa perioder är omega-3-brist associerad med inlärning och minnesbrist samt
humör.
Kliniska studier visar att kognitiv prestanda förbättras med ökad
antiinflammatorisk konsumtion av marine omega-3 EPA och DHA. De möjliga
mekanismerna kan vara relaterade till det faktum att marin omega-3 EPA och DHA
fungerar som kontroller av neuronal excitabilitet som påverkar enzymer som
skyddar cellmembranets struktur och funktion.
När neuroner stimuleras med neurotransmittorer kan både omega-3-omega-3-EPA och
DHA och omega-6-arakidonsyra (AA) frisättas från membranfosfolipider och
metaboliseras i hjärnan vilket ger upphov till en serie grupper av bioaktiva
föreningar såsom prostaglandiner, tromboxaner, leukotriener, lipoxiner,
resolviner och protectiner, inklusive neuroprotektin Dl från fri DHA.
Dessa lokala "hormoner" modulerar de sätt på vilka information
behandlas mellan neuroner och anses ha påverka nervbanor med olika
neurotransmittorer som serotonin och noradrenalin som påverkar hjärtfrekvensen.
acetylkolin som påverkar långvarig uppmärksamhet och dopamin, vilket påverkar
belöningsdriven inlärning i hjärnan.
Marine omega-3 EPA- och DHA-brist har associerats med reducerad syntes av
katekolamin vilket resulterar i minskad inlärningsförmåga och nedsatt neuronal
funktion i hippocampus, vilket skulle försämra konsolideringen av information
från korttids till långsiktigt minne.
I Alzheimers sjukdom är hippocampus en av de första regionerna i hjärnan att
drabbas av skador, vilket orsakar minnesproblem och desorientering. Alzheimers
sjukdom kännetecknas av den progressiva döden hos hjärnceller, och förmågan hos
EPA och DHA att förbättra kognitiv prestanda i sådana fall kan relatera till
ökade nivåer av neurotransmittorn acetylkolin. Detta kan också förklara deras
positiva effekter på inlärning, stämningsstabilitet och andra viktiga kognitiva
funktioner.
Fettsyror
Profil
Fettsyror
Profil mäts från bloddroppar uppsamlade från en fingertopp. Zinzino Balance
Test mäter cirka 98% av fettsyrorna i blodet och presenterar profilen av 11
olika fettsyror, inklusive mättade, enomättade (omega-9) och fleromättade
fettsyror (omega-6 och omega-3), som som visas i tabellen.
Fettsyror
Ref värde Mitt värde
Dalmitic acid/
mättad/ 23,7/
27,2
Stearic acid/
mättad/ 13,1/
14,8
Oleoc acid/
omega9/ 21,8/
29,7
Linoleic acid/
omega6/ 19,9/
17,1
Alphalinolenic acid/
omega3/ 0,6/
0,7
Gamma
Alphalinolenic acid/ omega6/ 0,2/
0,1
Dohomo
Alphalinolenic acid/ omega6/ 1,1/
0,8
Arachidonicacid/
omega6/ 8,4/
5,5
Elcosapentanoic/
omega3/ 4,1/
1,1
Dicosapentanoic/
omega3/ 2,2/
1,1
Docosahexaenoic/
omega3/
5,0/
1,9
Fettsyror
Profilvärde
90% 24%
Tabellen presenterar en antiinflammatorisk fettsyraprofil som är resultatet av
välbalanserade och antiinflammatoriska dieter. Värdena för de individuella fettsyrorna
som presenteras tas från genomsnittet av 700 individer som har fettsyror
profilvärde över 90%. I den 5: e kolumnen hittar du din fettsyrorprofil som
motsvarar din inflammatoriska status.
Fettsyrorprofilen mäts genom att beräkna andelen enskilda fettsyror i blodet
mot de totala fettsyrorna som är närvarande. Fettsyror Profilvärdet beräknas
från en ekvation som kombinerar nivåerna av långkedjiga essentiella fettsyror
med kända publicerade risker för att utveckla hjärt-kärlsjukdom.
Om fetthaltens profilvärde är mer än 90% (grön zon, kostmål) MITT VÄRDE 24, är
din kost balanserad och antiinflammatorisk. Genom att hålla din nivå av
oxidativ stress under kontroll bör du vara väl skyddad mot utvecklingen av
kroniska livsstilssjukdomar.
Om fetthaltens profilvärde är mindre än 90% (gul eller röd zon) kan du dra
nytta av att ändra din kost enligt "Din kostråd".
Flera studier har visat att fettsyrorprofilen av cirkulerande blodlipider
återspeglar kosten fettintag, i sin tur gäller det hälsotillståndet. Fetterna i
ditt blod representerar de typer av fetter din kropp har tillgång till för
energi och för att utveckla celler och vävnader, inklusive cellmembran.
Den essentiella fettsyran omega-6 linolsyra (LA) och omega-3-alfa-linolensyra
(ALA) måste komma från kosten. Kroppen kan inte producera dessa fettsyror
endogent. Den väsentliga omega-6 linolsyra (LA) som omvandlas i kroppen
omvandlas i kroppen till omega-6-arakidonsyra (AA).
Den väsentliga omega-3-alfa-linolensyran (ALA) i kosten omvandlas i kroppen
till omega-3-eikosapentaensyra (EPA) och omega-3-docosahexaensyra (DHA). Men
vegetabilisk ALA är inte tillräckligt omvandlas till EPA och DHA i kroppen för
att kunna ersätta de marina omega-3-källorna. Från isotopmärkta
ALA-matningsstudier har omvandlingsområdet för ALA till EPA uppskattats mellan
0,2% - 21%, vilket i allmänhet ger mindre än 4% av EPA och DHA i blodets
fettsyrorprofil. Detta är inte tillräckligt för att stödja god hälsa, och måste
idag kompenseras genom direkt intag av EPA och DHA från marina källor.
Både
omega-6 och omega-3-fettsyror lagras i cellmembranen i varje cell i kroppen.
När omega-6 och omega-3-fettsyror frigörs från cellmembranen, produceras lokala
"hormoner" från essentiella fettsyror som är: omega-6-arakidonsyra
(AA), omega-3-eikosapentaensyra (EPA) och omega-3 docosahexaensyra (DHA). Dessa
lokala "hormoner" kontrollerar inflammation och glatt
muskelkontraktion genom hela kroppen. Det är produktionen av dessa lokala
"hormoner" från deras föregångare fettsyror AA, EPA och DHA som avgör
om din diet är proinflammatorisk eller antiinflammatorisk. En
pro-inflammatorisk diet kan vara förödande för din hälsa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar